Επιμήκυνση δανείων για Ιρλανδία, Πορτογαλία

Την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και τη μείωση του επιτοκίου τους προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες. Διευκρινίστηκε, συγχρόνως, ότι το επιτόκιο θα επανέλθει στο επίπεδο εκείνο, στο οποίο ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δανείζεται στις αγορές. Πρόκειται για ένα μέτρο που όπως ανακοινώθηκε «θα

  • Ant1
Επιμήκυνση δανείων για Ιρλανδία, Πορτογαλία

Την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και τη μείωση του επιτοκίου τους προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες. Διευκρινίστηκε, συγχρόνως, ότι το επιτόκιο θα επανέλθει στο επίπεδο εκείνο, στο οποίο ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δανείζεται στις αγορές.

Πρόκειται για ένα μέτρο που όπως ανακοινώθηκε «θα έχει και αναδρομική ισχύ». Σε εφαρμογή του, η Πορτογαλία, όσο και η Ιρλανδία, εφεξής δεν πρόκειται να πληρώσουν κανένα έξτρα πριμ της κατηγορίας της ανάληψης οικονομικού κινδύνου. Το επιτόκιο των δανείων τους θα κυμανθεί γύρω από το 3%-3,2%, αναφέρει στις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένη πηγή. Έως τώρα, αυτά είχαν διαμορφωθεί δύο με τρεις μονάδες υψηλότερα.

Παράλληλα, και η διάρκεια των δανείων ενδέχεται τελικά να γίνει τριακονταετής από οπωσδήποτε δεκαπενταετής που ορίστηκε αρχικά. Όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση δανειακή περίοδος γίνεται πια 12,5 έτη, από 7,5 έτη που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Για το Δουβλίνο πρόκειται για εξοικονόμηση περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως η ίδια η ιρλανδική κυβέρνηση ανέφερε ήδη στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα μέγεθος που θα μεταβληθεί αναλόγως των τελικών επιτοκίων και κάποιων παραμέτρων που θα διαμορφωθούν άμεσα στο μέλλον στις αγορές.

Η απόφαση της Επιτροπής θα πρέπει «μέσα στις προσεχείς εβδομάδες να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις στα 27 κράτη-μέλη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v