Φουντώνει η κρίση στην Ευρώπη

Στην τηλεδιάσκεψη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με την τρόικα έχουν εστιάσει τα ξένα μέσα ενημέρωσης που συνεχίζουν να παρακολουθούν με δυσπιστία τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να κλείσει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. Οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι οι δανειστές μας σκληραίνουν τη στάση τους και απαιτούν νέα μέτρα, πριν επιτρέψουν στην τρόικα να επιστρέψει

  • Ant1
Φουντώνει η κρίση στην Ευρώπη

Στην τηλεδιάσκεψη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με την τρόικα έχουν εστιάσει τα ξένα μέσα ενημέρωσης που συνεχίζουν να παρακολουθούν με δυσπιστία τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να κλείσει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. 

Οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι οι δανειστές μας σκληραίνουν τη στάση τους και απαιτούν νέα μέτρα, πριν επιτρέψουν στην τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα.

Η κατάσταση στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε ακόμη πιο πολύ με την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας κατά μια βαθμίδα, από A+ σε A, με αρνητικές προοπτικές, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στην εξασθένιση των προοπτικών ανάπτυξης, που καθιστά δύσκολη τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, ο οίκος προβλέπει νέα ύφεση το 2012 στην Ιταλία με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6% πριν από μία ισχνή ανάκαμψη το 2013 και το 2014.

Από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπήρξε η οξεία αντίδραση ότι οι εκτιμήσεις της Standard & Poor’ s φαίνεται ότι υπαγορεύονται περισσότερο από δημοσιεύματα εφημερίδων παρά από την πραγματικότητα και επίσης φαίνεται ότι επηρεάζονται αρνητικά από πολιτικούς υπολογισμούς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μίλησαν το βράδυ της Δευτέρας τηλεφωνικώς για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και για το Μεσανατολικό, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στο γεγονός ότι είναι απαραίτητη μια συντονισμένη δράση τους προσεχείς μήνες για να υπάρξει ανταπόκριση στις σημερινές δυσκολίες της οικονομίας και για να εξασφαλιστεί μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».

Την ίδια ώρα, φουντώνει ο εμφύλιος πόλεμος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο ζήτημα της διάσωσης του ευρώ. Ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v