Θετικά τα αποτελέσματα της συνταγογράφησης

Άρχισαν να φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων. Μέσα σε επτά μήνες έχουν εξοικονομηθεί περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, αφού ο αριθμός των συνταγών μειώθηκε δραστικά, τουλάχιστον κατά 40%. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα παραδόθηκε η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, προκειμένου οι εταιρείες να υποβάλουν τις ενστάσεις τους.

  • Ant1
Θετικά τα αποτελέσματα της συνταγογράφησης

Άρχισαν να φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων. Μέσα σε επτά μήνες έχουν εξοικονομηθεί περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, αφού ο αριθμός των συνταγών μειώθηκε δραστικά, τουλάχιστον κατά 40%.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα παραδόθηκε η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, προκειμένου οι εταιρείες να υποβάλουν τις ενστάσεις τους.

Όπως αναφέρεται στην κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας κ.κ. Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λοβέρδο, για την κατάρτιση, αναθεώρηση και συμπλήρωση του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, χρησιμοποιείται σύστημα ταξινόμησης των φαρμάκων και σύστημα υπολογισμού τιμών αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία δραστικών ουσιών.

Η ταξινόμηση των δραστικών ουσιών σε θεραπευτικές κατηγορίες γίνεται βάσει του συστήματος Ανατομικής, Θεραπευτικής, Χημικής κατηγοριοποίησης- Α.Θ.Χ. (Anatomical Therapeutic Chemical classification? ATC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στο οποίο ενσωματώνεται σύστημα τιμών αναφοράς.

Ειδικότερα, η ομαδοποίηση των φαρμάκων σε θεραπευτικές κατηγορίες γίνεται στο τέταρτο (4ο) επίπεδο του συστήματος ATC ανά ομάδα φαρμακοτεχνικών μορφών, λαμβάνοντας υπόψη και την ομαδοποίηση των δραστικών ουσιών όπως αυτή αναφέρεται σχετικά από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (standard terms of European Directorate for the Quality of Medicines ?E.D.Q.M.).

Για τις περιπτώσεις που στην ίδια φαρμακοθεραπευτική κατηγορία του 4ου επιπέδου του ATC, περιλαμβάνονται φάρμακα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας για περισσότερες της μίας ενδείξεις, μπορεί να λάβει χώρα υποταξινόμηση των δραστικών ουσιών στο ίδιο επίπεδο του ATC. Για κάθε φαρμακευτικό προϊόν περιλαμβάνονται οι εγκεκριμένες περιεκτικότητες και συσκευασίες για όλα τα κυκλοφορούντα προϊόντα (προϊόντα αναφοράς και ουσιωδώς όμοια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v