Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: Εύθραυστη η παγκόσμια οικονομική κατάσταση

«Σήμερα, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση γίνεται όλο και πιο εύθραυστη και το τέλος της κρίσης φαίνεται ακόμα μακριά. Απειλεί τον τραπεζικό τομέα, τη σταθερότητα των ανεπτυγμένων οικονομιών και δυναμιτίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ), Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του π

  • Ant1
Παπανδρέου: Εύθραυστη η παγκόσμια οικονομική κατάσταση

«Σήμερα, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση γίνεται όλο και πιο εύθραυστη και το τέλος της κρίσης φαίνεται ακόμα μακριά. Απειλεί τον τραπεζικό τομέα, τη σταθερότητα των ανεπτυγμένων οικονομιών και δυναμιτίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ), Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του προς το προεδρείο της ΣΔ, που συνεδριάζει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με την κυβέρνηση και τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις και προσθέτει ότι υλοποιείται ένα πολύ αυστηρό περιοριστικό πρόγραμμα με παράλληλη προώθηση σειράς πρωτόγνωρων μεταρρυθμίσεων και όλα αυτά μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον διεθνώς.

«Σε απάντηση όλων όσοι αμφισβητούν τις προσπάθειές μας, είμαστε περήφανοι, γιατί μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το 2010 πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην Ευρωζώνη, μείωση 5%, από 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε 24. Οι πρωτογενείς κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι έχουν να γίνουν ακόμα πολλά κυρίως στον τομέα των δομικών μεταρρυθμίσεων «που θα κάνουν τη χώρα μας πάλι ανταγωνιστική και θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε ανάπτυξη, βιώσιμο χρέος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Τονίζοντας ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των ευρύτερων επιπτώσεων και των πραγματικών αιτιών της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη για στρατηγικές αποφάσεις που θα θωρακίσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από παρόμοιες μελλοντικές κρίσεις».

Ο πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ των ριζικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων που σταδιακά θα οδηγήσουν σε βαθύτερη δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση και προσθέτει ότι «χρειαζόμαστε μόνιμους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς και νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για να προωθήσουμε την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ως τέτοια εργαλεία ο πρωθυπουργός αναφέρει το Ευρωομόλογο ή τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, ο οποίος βρίσκεται στην ατζέντα της ερχόμενης συνάντησης του G20 και εκφράζει την ελπίδα να σημειωθεί κάποια πρόοδος για το θέμα αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v