Συνέντευξη Στεφάνου για τις έρευνες και το Κυπριακό

Υποστήριξη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών βρήκε ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, για το «αναφαίρετο δικαίωμα» της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες στη δική της ΑΟΖ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Κύπριου ηγέτη στη Νέα Υόρκη, μέσα στα πλαίσια των εργασιών της

  • Ant1
Συνέντευξη Στεφάνου για τις έρευνες και το Κυπριακό

Υποστήριξη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών βρήκε ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, για το «αναφαίρετο δικαίωμα» της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες στη δική της ΑΟΖ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Κύπριου ηγέτη στη Νέα Υόρκη, μέσα στα πλαίσια των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 
 
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι «έρευνες θα συνεχιστούν» και ότι «η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα λόγω των απειλών της». 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι «αν η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίσει με αυτή τη συμπεριφορά, τότε δύσκολα θα μπορεί να προκύψει κάτι» στη νέα κοινή συνάντηση του Μπαν Κι-μουν με τους Χριστόφια και Έρογλου, στο τέλος Οκτωβρίου.
 
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Στεφάνου, που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΕΡ: Μετά τις επαφές του προέδρου Χριστόφια στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ποια είναι η εικόνα πού αποκομίσατε σε σχέση με τις τουρκικές απειλές;

ΑΠ: Με αφορμή τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου στα όρια της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η Τουρκία προκαλεί και απειλεί, παραβιάζοντας κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι' αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη. Προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας απροκάλυπτα ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας παραβιάζει διά της βίας των όπλων την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα από το 1974.

Η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται και να ενεργεί με ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους, για την εφαρμογή των αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Είναι φανερό ότι η Τουρκία επειδή δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή, προκαλεί ένταση. Αυτό όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλές χώρες και το διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια των επαφών του προέδρου Χριστόφια, εδώ στη Νέα Υόρκη. Με δηλώσεις και ανακοινώσεις, αρκετά κράτη υποστηρίζουν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Επίσης, επισημαίνουν την ανάγκη η Τουρκία να εναρμονίσει τη συμπεριφορά της με το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει να προκαλεί. 
 
ΕΡ: Δηλαδή, δεν υπήρξε καμία έκκληση ή παρότρυνση για να σταματήσουν οι έρευνες? Θα συνεχιστούν κανονικά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυπριακής κυβέρνησης?
 
ΑΠ: Η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση εξερεύνησης των φυσικών της πόρων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι θετικές αντιδράσεις από σημαντικές χώρες και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνές της, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την προστασία, τη θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για την συμπεριφορά της Τουρκίας.

ΕΡ: Ο πρόεδρος Χριστόφιας συζήτησε το θέμα την Παρασκευή και με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ. Από δικής τους πλευράς, έδειξαν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις απειλές της Τουρκίας, ανησυχούν για κάτι χειρότερο?

ΑΠ: Επανέλαβαν αυτό που είχαν πει και τις προηγούμενες μέρες ότι οι έρευνες αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισαν ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί. Αυτό ήταν ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα, ο Πρόεδρος τούς ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, που, δυστυχώς, δεν προχωρά όσο θα θέλαμε να προχωρήσει. 

ΕΡ: Δηλαδή, κι αυτή τη φορά, οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο?

ΑΠ: Διαπιστώνονται πολλές διαφορές και αυτό έχει να κάνει με τη στάση και τη συμπεριφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η οποία υπαναχωρεί από συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στη διαπραγματευτική διαδικασία και η οποία είχε αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2008 (συνομιλίες Χριστόφια με Ταλάτ). Ταυτόχρονα, δεν εναρμονίζει τη συμπεριφορά της και δεν καταθέτει θέσεις που να είναι μέσα στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
ΕΡ: Επομένως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν προσδοκάτε τίποτα από την κοινή συνάντηση του Μπαν Κι-μουν με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Έρογλου στη Νέα Υόρκη, προς το τέλος Οκτωβρίου?

ΑΠ: Μέχρι τότε, έχουμε ακόμη ένα μήνα. Αυτό που προσδοκούμε εμείς είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά να δείξει την ίδια καλή θέληση που δείχνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, να σεβαστεί τα όσα μέχρι σήμερα έχουμε συμφωνήσει και τις όσες συγκλίσεις έχουμε πετύχει για να μπορέσουμε να κτίσουμε πάνω σ' αυτές. Ναι, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίσει με αυτή τη συμπεριφορά, τότε δύσκολα θα μπορεί να προκύψει κάτι.

ΕΡ: Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις που έχει η κυβέρνησή σας για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και με τι προοπτική?

ΑΠ: Έχουν προηγηθεί της ερευνητικής γεώτρησης, που γίνεται τώρα, γεωφυσικές έρευνες πριν δυο-τρία χρόνια περίπου. Αυτές οι έρευνες έδειξαν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κοιτάσματα στην περιοχή μας και είναι αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε. Η γεώτρηση θα καταδείξει κατά πόσο υπάρχουν κοιτάσματα και αν ναι, ποια είναι η ποιότητα και ποια είναι η ποσότητά τους. Όταν τα βρούμε αυτά, θα μπορούμε να μιλήσουμε για τα επόμενα σχέδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v