Μικτές οι αντιδράσεις στις αγορές

Μικτές είναι οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών αγορών στα αποτελέσματα των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έγινε στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο. Από τη μία πλευρά, η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, ενώ από την άλλη πλευρά οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά μετά το πτωτικό άνοιγμά τους. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε το με

  • Ant1
Μικτές οι αντιδράσεις στις αγορές

Μικτές είναι οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών αγορών στα αποτελέσματα των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έγινε στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο. 

Από τη μία πλευρά, η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, ενώ από την άλλη πλευρά οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά μετά το πτωτικό άνοιγμά τους. 

Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στα 1,3462 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,3%, αφού προηγουμένως είχε υποχωρήσει έως και τα 1,3363 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο 8μήνου. Σε σχέση με το ιαπωνικό γεν, το ευρώ υποχώρησε στα 102,85 γεν, σημειώνοντας μείωση 0,5%, ενώ λίγο νωρίτερα έφθασε και στα 101,94 γεν, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001. 

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες άνοιξαν με πτώση μεγαλύτερη από 1%, αλλά στη συνέχεια πέρασαν σε θετικό έδαφος και το μεσημέρι ο δείκτης EuroFirst 300 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μετοχών κατέγραφε άνοδο 1,1%. 

Στην υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, σύμφωνα με το Ρόιτερ, συνέβαλαν οι δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Γιεργκ Άσμουσεν ότι η έγκριση της έκτης δόσης του δανείου στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν θα είναι δυνατό να εγκριθεί από το Συμβούλιο Eurogroup στις 3 Οκτωβρίου καθώς και δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που αναφερόταν στην προοπτική διαγραφής μεγαλύτερου ποσοστού ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές. 

«Δεδομένης της καθυστέρησης της αποστολής της Τρόικας, δεν θεωρώ ότι το ερχόμενο συμβούλιο Eurogroup στις 3 Οκτωβρίου θα αποφασίσει για την έκτη δόση», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ. 

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες (σ.σ.: στις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ) αναμένουν την επικύρωση του σχεδίου δράσης που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου, πριν αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για την αύξηση της δύναμης πυρός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή της επιδίωξης μεγαλύτερης διαγραφής του χρέους που έχουν οι ιδιώτες στα χαρτοφυλάκιά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v