Νοβότνι: Μειώνεται η δέσμευση της Γερμανίας υπέρ του ευρώ

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι εξέφρασε, σε συνέντευξή του, τη λύπη του λέγοντας πως στη Γερμανία υπάρχουν τάσεις προστατευτισμού και «έχει μειωθεί σαφώς» στη χώρα αυτή η βούληση να υπάρξει δέσμευση υπέρ του ευρώ που αντιμετωπίζει κρίση. Τα μέτρα αρωγής στην ευρωζώνη προχωρούν με βραδύ ρυθμό, επειδή πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, δήλωσε ο Νοβότνι, ο οποίος ε

  • Ant1
Νοβότνι: Μειώνεται η δέσμευση της Γερμανίας υπέρ του ευρώ

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι εξέφρασε, σε συνέντευξή του, τη λύπη του λέγοντας πως στη Γερμανία υπάρχουν τάσεις προστατευτισμού και «έχει μειωθεί σαφώς» στη χώρα αυτή η βούληση να υπάρξει δέσμευση υπέρ του ευρώ που αντιμετωπίζει κρίση.

Τα μέτρα αρωγής στην ευρωζώνη προχωρούν με βραδύ ρυθμό, επειδή πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, δήλωσε ο Νοβότνι, ο οποίος είναι επίσης μέλος του συμβουλίου κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη συνέντευξή του προς την αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Σταντάρντ».

«Η πιο ευαίσθητη απ' αυτή την άποψη χώρα είναι η Γερμανία, η οποία επωφελήθηκε πάρα πολύ από το ευρώ. Εντούτοις κυριαρχεί αυτή τη στιγμή εκεί μια κάποια ατμόσφαιρα προστατευτισμού», δήλωσε ο Νοβότνι.

«Η βούληση για μια δέσμευση υπέρ της Ευρώπης έχει μειωθεί σαφώς», πρόσθεσε, επικαλούμενος «ορισμένα μέσα ενημέρωσης» ή θέσεις που έχουν υιοθετήσει ορισμένοι οικονομολόγοι. «Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα επειδή χωρίς τη Γερμανία, δεν θα είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν αληθινές πρόοδοι" για να επιλυθεί η κρίση του χρέους στην Ευρώπη», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς «ρεαλιστικά» αν η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, το οποίο θα βοηθάει τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, θα αποδειχθεί επαρκής.

«Είναι ασφαλώς πρόβλημα, όταν πρέπει να πολεμήσεις χωρίς να είσαι σίγουρος ότι τα όπλα είναι αρκετά. Όμως καλύτερα να έχεις ένα όπλο, όποιο κι αν είναι αυτό, παρά να μην έχεις κανένα», δήλωσε.

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Κίνα επέκριναν πρόσφατα τους Ευρωπαίους για μια κάποια βραδύτητα στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Έβαλντ Νοβότνι υπογραμμίζει πως «η Ευρώπη δεν είναι ένα ενιαίο κράτος. Σε πολλούς τομείς, η ικανότητα δράσης των κυβερνήσεων έχει αποφασιστική σημασία», δήλωσε. «Δεν θα έχουμε στο εγγύς μέλλον μια ενωμένη οικονομική κυβέρνηση» στην Ευρώπη και «πρέπει εντούτοις να διατηρήσουμε το ευρώ λειτουργικό», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v