Διχασμός στη Σλοβακία για την ενίσχυση του ΕΤΧΣ

Ο Σλοβάκος πρόεδρος Ιβάν Γκασπάροβιτς κάλεσε τους βουλευτές στη χώρα του να ταχθούν υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), υποστηρίζοντας ότι η Σλοβακία δεν μπορεί να αποτελέσει την τροχοπέδη στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Ο διάλογος για την ενίσχυση του ΕΤΧΣ έχει διχάσει τη σλοβάκικη κεντροδεξιά κυβέρνηση, καθώς το μικρότε

  • Ant1
Διχασμός στη Σλοβακία για την ενίσχυση του ΕΤΧΣ

Ο Σλοβάκος πρόεδρος Ιβάν Γκασπάροβιτς κάλεσε τους βουλευτές στη χώρα του να ταχθούν υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), υποστηρίζοντας ότι η Σλοβακία δεν μπορεί να αποτελέσει την τροχοπέδη στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ο διάλογος για την ενίσχυση του ΕΤΧΣ έχει διχάσει τη σλοβάκικη κεντροδεξιά κυβέρνηση, καθώς το μικρότερο κόμμα του συνασπισμού, το Κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (SaS), αρνείται να υποστηρίξει τις αλλαγές οι οποίες είχαν συμφωνηθεί στη σύνοδο των κρατών-μελών της ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Το ενδεχόμενο η Σλοβακία να απορρίψει όσα συμφωνήθηκαν στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου θα σήμαινε ότι το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΤΧΣ θα ακυρωνόταν και οι προσπάθειες των διαμορφωτών πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα κινδύνευαν. 

«Νομίζω ότι είναι η στιγμή να ενεργήσουμε υπεύθυνα. Η Σλοβακία δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη σε ό,τι αφορά. . . (την προσπάθεια) επίλυσης της κρίσης στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Γκασπάροβιτς στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, όπου επίσης αναμένεται μια δύσκολη ψηφοφορία για το ΕΤΧΣ στη βουλή την 29η Σεπτεμβρίου.

«Πιστεύω ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες θα το συνειδητοποιήσουν αυτό», είπε ο Γκασπάροβιτς στις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με την καθυστέρηση από μέρους της σλοβακικής κυβέρνησης στη διαδικασία έγκρισης της ενίσχυσης του Ταμείου.

Ο πολιτικός ρόλος του Γκασπάροβιτς είναι κυρίως εθιμοτυπικός. Μπορεί να προτείνει διαπραγματεύσεις αλλά δεν έχει την εξουσία να αναγκάσει τα κόμματα να καταλήξουν σε αποφάσεις.

Οι ηγετικές χώρες της ευρωζώνης πιέζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να κυρώσουν τη συμφωνία ώστε το ΕΤΧΣ να δίνει προληπτικά δάνεια σε χώρες οι οποίες δέχονται επίθεση από τις χρηματαγορές και σε ορισμένες περιπτώσεις να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά. «Θα κάνουμε τα πάντα για τη σταθερότητα του ευρώ», είπε ο Βουλφ.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα ενημέρωσε τα κόμματα του συνασπισμού ότι θα συνδέσει την κύρωση του σχεδίου με μια διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε διαψευστεί δημόσια, η κίνηση θα εντείνει την πίεση στο SaS ώστε να ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης του ΕΤΧΣ καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα σημάνει κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v