Παραμένει ο παγκόσμιος συναγερμός

Οι εκτιμήσεις περί του αναπόφευκτου της ελληνικής χρεοκοπίας και η αύξηση του κόστους δανεισμού ακόμη και για τις ΗΠΑ πυροδοτούν νέα σενάρια για επικείμενο «Αρμαγεδδώνα» στις αγορές, την ώρα που στο παρασκήνιο αναλύονται σενάρια για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% με στόχο να καταστεί βιώσιμο. Στην πιθανότητα ελληνικής «συντεταγμένης χρεοκοπίας» αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Σλ

  • Ant1
Παραμένει ο παγκόσμιος συναγερμός

Οι εκτιμήσεις περί του αναπόφευκτου της ελληνικής χρεοκοπίας και η αύξηση του κόστους δανεισμού ακόμη και για τις ΗΠΑ πυροδοτούν νέα σενάρια για επικείμενο «Αρμαγεδδώνα» στις αγορές, την ώρα που στο παρασκήνιο αναλύονται σενάρια για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% με στόχο να καταστεί βιώσιμο.

Στην πιθανότητα ελληνικής «συντεταγμένης χρεοκοπίας» αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τσέχικη εφημερίδα. «Αναμένουμε τώρα τα συμπεράσματα που θα βγάλουν οι επιθεωρητές του ΔΝΤ και της ΕΕ», είπε ο Σλοβακός υπουργός, αναφερόμενος στην επόμενη έκθεση της τρόικας. «Αυτά θα μας χρησιμεύσουν ως βάση ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε με σαφήνεια εάν η θέση της Ελλάδας είναι υποστηρίξιμη ή αν είναι αναπόφευκτη μια μερική χρεοκοπία και αν είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος σταθεροποίησης», σημείωσε.

«Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η θέση της Αθήνας είναι μη βιώσιμη, θα πρέπει ταυτόχρονα να διευκρινίσουμε μέχρι ποιου σημείου είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια συντεταγμένη χρεοκοπία, αλλά και την εξάπλωση» της κρίσης, κατέληξε.

Η Σλοβακία, μαζί με τη Μάλτα και την Ολλανδία, είναι οι τρεις χώρες της ζώνης του ευρώ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ενίσχυση του EFSF, ενώ την Παρασκευή οι Βρυξέλλες κάλεσαν το σλοβακικό κοινοβούλιο να ψηφίσει «χωρίς καθυστέρηση» της συμφωνία της 21ης Ιουλίου και η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα εξέφρασε την ελπίδα πως κάτι τέτοιο θα γίνει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Με δεδομένες τις αντιδράσεις των έξι από τους 10 Γερμανούς στο ενδεχόμενο ενίσχυσης του EFSF, η γερμανική ηγεσία αποκαλύπτει την ίδια ώρα τον πραγματικό στόχο της: οι υπερχρεωμένες χώρες να τεθούν σε καθεστώς επιτήρησης.

Χαρακτηριστική των προθέσεων της Γερμανίας είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ότι για να λάβουν βοήθεια τα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους θα πρέπει να δεχθούν την επιτροπεία, δηλαδή «να παραχωρήσουν στα ευρωπαϊκά όργανα το δικαίωμα της επέμβασης στις δημοσιονομικές αποφάσεις τους».

Η κρίση χρέους και η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αλλά και η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία μάτωσαν τα χρηματιστήρια το τελευταίο τρίμηνο. Όλοι αναμένουν τον… Μεσσία που θα επενδύσει στο χρέος και κοιτάζουν προς την Ιαπωνία που θέλει να αποδυναμώσει το γεν για να τονώσει τις εξαγωγές και γι’ αυτό ίσως αγοράσει ευρωπαϊκό χρέος.

Ίσως γι’ αυτό ο «γκουρού» των αγορών Γουόρεν Μπάφετ λέει πως δεν ανησυχεί για την Ευρώπη και συμβουλεύει και τους Ευρωπαίους να μην ανησυχούν.

Η έξοδος από την κρίση θα είναι το θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής του G20 το Νοέμβριο, αλλά μέχρι τότε Ισπανοί και Δανοί κάνουν ενέσεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα για να το στηρίξουν, αφού ουδείς μπορεί να αποκλείσει αστάθμητους παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Εν τω μεταξύ, έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ταράζει τα νερά, καθώς υποστηρίζει ότι οι εσωτερικές διαδικασίες σε ένας από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης των ΗΠΑ φαίνεται πως «επιτρέπουν» τη διαρροή των αποφάσεών του όσον αφορά τη βαθμολόγηση των οργανισμών ή νομικών οντοτήτων που εξετάζει.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

«Σε έναν από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη μετάδοση μιας επικείμενης αξιολόγησης φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπουν μια περιορισμένη γνωστοποίησή της προτού η εν λόγω απόφαση ανακοινωθεί στο κοινό», σημειώνεται στην έκθεση της SEC.

Το έκτασης 20 σελίδων έγγραφο είναι η τελευταία έκθεση των υπηρεσιών της SEC για τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Fitch, Moody’s, Standard & Poor’s) και τους επτά μικρότερους των ΗΠΑ. Με το νόμο για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2010, έγινε υποχρεωτική η ετήσια αξιολόγηση των οίκων αυτών. Η φετινή έκθεση κατά συνέπεια αφορά τη διετία 2009-10, αλλά στα συμπεράσματά της δεν κατονομάζεται κανένας συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v