Τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ υπό τον Trichet

Όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται πως είναι ανοιχτά κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την τελευταία που γίνεται υπό τη διοίκηση του κ. Jean-Claude Trichet.  Σε δημοσκόπηση του Reuters, που έγινε πριν από μία εβδομάδα, οι 56 από τους 76 αναλυτές προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο 1,5%. Είκοσι προέβλεπαν μείωσή τους.

  • Ant1
Τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ υπό τον Trichet

Όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται πως είναι ανοιχτά κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την τελευταία που γίνεται υπό τη διοίκηση του κ. Jean-Claude Trichet.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, που έγινε πριν από μία εβδομάδα, οι 56 από τους 76 αναλυτές προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο 1,5%. Είκοσι προέβλεπαν μείωσή τους.

Το ίδιο το Reuters, όμως, επισημαίνει πως πολλά έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Μέχρι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άσκησε, εμμέσως πλην σαφώς, πιέσεις στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Τα οικονομικά μεγέθη έχουν επιδεινωθεί και η Goldman Sachs αλλά και η Markit προβλέπουν ύφεση στην ευρωζώνη από το τέταρτο τρίμηνο, ενώ παράλληλα ο ίδιος ο κ. Trichet δέχεται εντονότατη κριτική.

Ο κ. Carmignac Gestion, ένας από τους πιο γνωστούς Γάλλους επενδυτές, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 55 δισ. ευρώ, δημοσίευσε ολοσέλιδη καταχώριση σε σημερινές εφημερίδες, όπου ζητά από τον κ. Trichet να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. «Αντίο, σίγουρα δεν θα μας λείψετε», γράφει η καταχώριση, η οποία έχει τη μορφή επιστολής προς τον απερχόμενο διοικητή της ΕΚΤ.

«Ο λόγος για τον οποίο δεν προβλέπουμε μείωση των επιτοκίων σε αυτήν τη συνεδρίαση είναι πως η ΕΚΤ έχει την τάση να προετοιμάζει πρώτα το έδαφος», αναφέρει ο κ. Jens Sondergaard της Nomura. Για τον λόγο αυτόν, ο ίδιος αλλά και η πλειονότητα των αναλυτών θεωρούν πως ο κ. Trichet σήμερα θα προετοιμάσει το έδαφος για μείωση των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Θεωρείται, όμως, πολύ πιθανό να υπάρξουν άλλα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Επί τάπητος μάλιστα βρίσκεται και η επαναφορά του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v