Κατά της ανακεφαλαιοποίησης ο επικεφαλής της Banco Popular

Ο πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Banco Popular (BP) Άνχελ Ρον διατύπωσε τη Δευτέρα σημαντικές επικρίσεις αναφορικά με το ετοιμαζόμενο πρόγραμμα για την αναχρηματοδότηση πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας σχετικά ότι αυτό το σχέδιο αποτελεί «την πλέον απόλυτη παρανόηση». «Η επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών για να καλυφθούν δυνητικές απώλειες από κρατικά ομόλογα που διαθέτουν στο χαρ

  • Ant1
Κατά της ανακεφαλαιοποίησης ο επικεφαλής της Banco Popular

Ο πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Banco Popular (BP) Άνχελ Ρον διατύπωσε τη Δευτέρα σημαντικές επικρίσεις αναφορικά με το ετοιμαζόμενο πρόγραμμα για την αναχρηματοδότηση πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας σχετικά ότι αυτό το σχέδιο αποτελεί «την πλέον απόλυτη παρανόηση».  

«Η επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών για να καλυφθούν δυνητικές απώλειες από κρατικά ομόλογα που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό του, εμένα μου φαίνεται σφάλμα», σημείωσε ο Ρον που έδωσε συνέντευξη Τύπου επειδή η τράπεζά του εξαγόρασε την Banco Pastor, μια ισπανική μικρότερου μεγέθους.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «γενικώς, το δημόσιο χρέος είναι [...] ένα χαρτοφυλάκιο που δεν παρουσιάζει οικονομικό κίνδυνο» για την ομαλή λειτουργία των τραπεζών, ενώ που χαρακτήρισε ως «την πλέον απόλυτη παρανόηση» το ετοιμαζόμενο σχέδιο αναχρηματοδότησης ευρωπαϊκών τραπεζών, που εξάλλου «δεν θα επιλύσει το ουσιώδες πρόβλημα».

«Αν υποχρεώσουμε τις τράπεζες να κάνουν επανακεφαλαιοποίηση εξαιτίας των 'λανθανουσών απωλειών' που έχουν στα απαλλαγμένα οικονομικού κινδύνου χαρτοφυλάκιά τους, τότε ας μου εξηγήσει κάποιος τι είναι το χαρτοφυλάκιο που δεν έχει οικονομικό κίνδυνο ή, ακόμα, ποιος θα αγοράζει στο μέλλον δημόσιο χρέος», υπογράμμισε περαιτέρω ο ίδιος.

«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης επιχειρεί να ασκήσει πίεση πάνω στις τράπεζες (της ΕΕ), ώστε αυτή να μην επιλύσει τα προβλήματα από μια κρίση που προήλθε μόνο από τη δημιουργία του ευρώ», επεσήμανε συγχρόνως. «Πρέπει με τρόπο σαφή να δηλωθεί στις χρηματαγορές ότι το χρέος που εκδίδουν μέλη της Ευρωζώνης αποτελεί ένα χρέος που το χαρακτηρίζει η απουσία οικονομικού κινδύνου. Εφ’ όσον, πάντως, δεν βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, όσο δεν θα προχωρά η δημοσιονομική ενοποίησή της, κατ’ εμέ η κάθε προσπάθεια αναχρηματοδότησης των τραπεζών θα αποτυγχάνει», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v