Γιούνκερ: Να αποτραπεί με κάθε τρόπο χρεοκοπία

«Θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί η χρεοκοπία χώρας μέλους της Ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος τους Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε εκπομπή της αυστριακής κρατικής τηλεόρασης ORF,  όπως μετέδωσε και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Στην ερώτηση ότι στη συνοδό κορυφής της 21ης Ιουλίου αποφασίστηκε κούρεμα 21% (σ.σ: του ελληνικού χρέους) και τώρα μιλάμε για ένα κ

  • Ant1
Γιούνκερ: Να αποτραπεί με κάθε τρόπο χρεοκοπία

«Θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί η χρεοκοπία χώρας μέλους της Ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος τους Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε εκπομπή της αυστριακής κρατικής τηλεόρασης ORF,  όπως μετέδωσε και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. 

Στην ερώτηση ότι στη συνοδό κορυφής της 21ης Ιουλίου αποφασίστηκε κούρεμα 21% (σ.σ: του ελληνικού χρέους) και τώρα μιλάμε για ένα κούρεμα 50 έως 60%, ο Γιούνκερ είπε: «Μιλάμε για περισσότερο», ενώ τόνισε πως: «Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κίνδυνος μίας μετάδοσης του προβλήματος σε άλλη χώρα μέλος». 

Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβάλλεται για τις 23 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Ρομπέι, οι ευρωπαίοι ηγέτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να "καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη στρατηγική' για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και η ενίσχυση του EFSF.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί η Ελλάδα, καθώς για τον καθορισμό μιας συγκεκριμένης πρότασης, πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η έκθεση της τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι συνομιλίες της τρόικας με τους Έλληνες αξιωματούχους αναμένεται να λήξουν την Τρίτη, αλλά η πλήρης έκθεση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα σταλεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Όσον αφορά το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει κεφάλαια για την ενίσχυση των τραπεζών της σε μεσοπρόθεσμο διάστημα και ότι Μέρκελ και Σαρκοζί δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία την Κυριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v