Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγάζει φυσικό αέριο η «Αφροδίτη»

Φυσικό αέριο «αχνίζει» από τη Δευτέρα στην πλατφόρμα της αμερικανικής Noble Energy που κάνει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ. Τα καλά νέα δεν σταματούν όμως εδώ για την Κύπρο, καθώς, σύμφωνα με πηγές εμπειρογνωμόνων, το κοίτασμα είναι πιο μεγάλο από τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, κάτι που προκύπτει από υψηλής τεχνολογίας ραδιοβολίσεις του τελευταίου τριημέρου εντός του φρεατ

  • Ant1
Βγάζει φυσικό αέριο η «Αφροδίτη»

Φυσικό αέριο «αχνίζει» από τη Δευτέρα στην πλατφόρμα της αμερικανικής Noble Energy που κάνει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ. Τα καλά νέα δεν σταματούν όμως εδώ για την Κύπρο, καθώς, σύμφωνα με πηγές εμπειρογνωμόνων, το κοίτασμα είναι πιο μεγάλο από τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, κάτι που προκύπτει από υψηλής τεχνολογίας ραδιοβολίσεις του τελευταίου τριημέρου εντός του φρεατίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος της Κυπριακής  Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας  ετοιμάζεται να μεταβεί στην πλατφόρμα στο τέλος της εβδομάδας και δεν αποκλείεται η επίσκεψη να συνοδευτεί και από το πρώτο «άναμμα» φλόγας στην πλατφόρμα από φυσικό αέριο από τα έγκατα της θάλασσας της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, σχέδιο συνεχούς παρουσίας του τουρκικού πολεμικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τις 15 Αυγούστου του 2012 έχει καταρτίσει και εφαρμόζει η Τουρκία, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα «Μπουγκιούν».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τουρκικός στόλος κινητοποιήθηκε για να μπορεί να ελέγχει κρίσιμες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο. Καταρτίστηκε χάρτης και δέκα περιοχές ορίστηκαν ανάλογα με τη σημασία τους σε κόκκινες, κίτρινες ή γαλάζιες.

Τρεις φρεγάτες και ένα πλοίο επιμελητείας με τρία ελικόπτερα και καταδρομείς, θα εκτελούν εναλλάξ υπηρεσία στις δέκα αυτές περιοχές. Παράλληλα, το Πίρι Ρέις ξεκίνησε την τρίτη φάση των ερευνών του στην ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αντνάν Μανσούρ δήλωσε ότι το υπουργείο του ετοιμάζεται να αποστείλει στην Κύπρο αντιπροσωπεία για να συζητήσουν το θέμα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Σε συνέντευξή του σε λιβανική ιστοσελίδα διευκρίνισε ότι η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από κρατικούς αξιωματούχους, εμπειρογνώμονες, νομικούς και ειδικούς συμβούλους και στόχος της θα είναι η κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με ναυτικές περιοχές που αποτελούν εστίες διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v