Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η φτώχεια στη Γερμανία

Περισσότεροι Γερμανοί αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της φτώχειας, την ώρα που οι φτωχοί Γερμανοί έχουν ολοένα λιγότερες ευκαιρίες να βελτιώσουν την οικονομική κατάστασή τους, σύμφωνα με έρευνα την οποία διεξήγαγαν κοινωνιολόγοι σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Στατιστική υπηρεσία Destatis. Σύμφωνα με την μελέτη, στη Γερμανία το ποσοστό όσων ολισθαίνουν στην φτώχεια από 15,2% του πληθυσμού τη διε

  • Ant1
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η φτώχεια στη Γερμανία

Περισσότεροι Γερμανοί αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της φτώχειας, την ώρα που οι φτωχοί Γερμανοί έχουν ολοένα λιγότερες ευκαιρίες να βελτιώσουν την οικονομική κατάστασή τους, σύμφωνα με έρευνα την οποία διεξήγαγαν κοινωνιολόγοι σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Στατιστική υπηρεσία Destatis.

«Φτωχός σήμερα σημαίνει πάντοτε φτωχός», σχολίασε η κοινωνιολόγος Γιούτα Αλμέντινγκερ. Σύμφωνα με την μελέτη, στη Γερμανία το ποσοστό όσων ολισθαίνουν στην φτώχεια από 15,2% του πληθυσμού τη διετία 2007-2008 άγγιξε το 15,5% τη διετία 2008-2009. Η μελέτη αποτυπώνει τη συνεχή άνοδο του ποσοστού μετά την δεκαετία του 1980.

Φτωχοί στη Γερμανία θεωρούνται όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 929 ευρώ και κάτω. Ανάμεσα στους φτωχούς, ποσοστό 57% τη δεκαετία του 1980 έζησε σε κατοικία με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο. Σήμερα, όμως, αυτό το ποσοστό έχει πολύ αυξηθεί, φθάνοντας στο 65%.

Ποσοστό 30% που ζει με 929 ευρώ το μήνα ή λιγότερο δεν μπορεί να προμηθευτεί σε καθημερινή βάση ένα γεύμα. Εξάλλου, ποσοστό 16% δεν μπορεί να θερμάνει κατάλληλα την κατοικία του.

Αντιστρόφως, οι πλούσιοι παραμένουν διαχρονικά πλούσιοι. Ποσοστό 38% των πλουσίων παρέμειναν εύποροι όλη τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με την μελέτη. Όμως, κατά την τρέχουσα δεκαετία το ποσοστό των διαχρονικά πλούσιων Γερμανών διευρύνθηκε στο 51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v