«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για κουβέντες στην ΕΕ»

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για κουβέντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα είναι ώρα για αποφάσεις. Αποφάσεις άμεσες και αποτελεσματικές για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, αναφερόμενη στη σύνοδο των Ευρωπαίων της 23ης Οκτωβρίου όπου αναμένεται να συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα. Όμως, εκφράζονται φόβοι, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται, να παρο

  • Ant1
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για κουβέντες στην ΕΕ»

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για κουβέντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα είναι ώρα για αποφάσεις. Αποφάσεις άμεσες και αποτελεσματικές για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, αναφερόμενη στη σύνοδο των Ευρωπαίων της 23ης Οκτωβρίου όπου αναμένεται να συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα.

Όμως, εκφράζονται φόβοι, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται, να παρουσιάσουν οριστική λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη ούτε αυτή τη φορά στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, γεγονός που προκαλεί «εκνευρισμό» και «έντονες ανησυχίες» ακόμα και στην Αυστραλία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ταμείο της αυστραλιανής ομοσπονδιακής κυβέρνησης Future Fund, ένα ταμείο με καταθέσεις 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι εκτεθειμένο στο χρέος της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Αυτό αποκαλύφθηκε σε ακρόαση της αυστραλιανής γερουσίας, όπου ο εκπρόσωπος του ταμείου, Μάικ Μπέργκες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι το ταμείο έχει απώλειες 3% από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Δηλαδή, έχασε συνολικά, δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ταμείο αυτό, που δημιουργήθηκε για να χρηματοδοτήσει το εφ άπαξ των δημόσιων υπαλλήλων της Αυστραλίας, έχει επενδύσεις ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων σε χώρες της ευρωζώνης-και στην Ελλάδα- και εκφράζονται φόβοι πως θα έχει κι εδώ απώλειες. Αυτός είναι, επίσης, ένας λόγος για τον οποίο και οι Αυστραλοί αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις της 23ης Οκτωβρίου των Ευρωπαίων.

Την ίδια στιγμή και ο θησαυροφύλακας, Γουέιν Σουάν, για άλλη μια φορά άσκησε σκληρή κριτική στους ηγέτες της Ε.Ε. «Επί 18 μήνες συζητάνε χωρίς ουσιαστικά να λαμβάνουν αποφάσεις. Έτσι έφτασαν εκεί που έφτασαν. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Αν δεν πάρουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα όχι μόνο θα επιδεινωθεί η κατάσταση στην ευρωζώνη, αλλά θα μολυνθεί και η παγκόσμια οικονομία είπε ο Γουέιν Σουάν.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Αυστραλία να μην επιμείνει σε πλεονασματικό προϋπολογισμό , όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, αν επιδεινωθεί η διεθνής οικονομία. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «οι ίδιες δυνάμεις που προκάλεσαν το παγκόσμιο κραχ επεξεργάζονται νέα κρίση που θα πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις παγκοσμίως».

Την ίδια στιγμή η Αποθεματική Τράπεζα έκανε γνωστό ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια, αν  επιδεινωθεί η αυστραλιανή οικονομία «αλλά για την ώρα δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι».

Ο κ. Σουάν ομολόγησε  πως ο στόχος της κυβέρνησης για πλεονασματικό  προϋπολογισμό   το 2012-2013 γίνεται πιο δύσκολος καθώς μειώνονται τα δημόσια έσοδα λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v