Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες ο Παπανδρέου

Το βλέμμα στις κρίσιμες διαβουλεύσεις που ξεκινούν στην Ευρώπη το Σάββατο, οπότε και αναμένεται συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, στρέφει τώρα ο πρωθυπουργός. Η διαγραφή της πρώην υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η πλημμυρίδα παρεμβάσεων κυβερνητικών βουλευτών να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες, συνθέτουν εξάλλου και ένα εκρηκτικό σκηνικό εντός Ελλ

  • Ant1
Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες ο Παπανδρέου

Το βλέμμα στις κρίσιμες διαβουλεύσεις που ξεκινούν στην Ευρώπη το Σάββατο, οπότε και αναμένεται συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, στρέφει τώρα ο πρωθυπουργός.

Η διαγραφή της πρώην υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η πλημμυρίδα παρεμβάσεων κυβερνητικών βουλευτών να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες, συνθέτουν εξάλλου και ένα εκρηκτικό σκηνικό εντός Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, έθεσε πέντε στόχους που αποτελούν την «εθνική γραμμή», με βάση την οποία θα διαπραγματευτεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες, αλλά και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Τετάρτη, όπου και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Οι ελληνικοί στόχοι, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, στηρίζονται στο «ισχυρό κεκτημένο της 21ης Ιουλίου», χαρακτηρίζοντας πολύ θετικές για την Ελλάδα τις σχετικές αποφάσεις. Οι πέντε στόχοι, όπως τους προσδιόρισε ο πρωθυπουργός είναι:

Πρώτον: στρατηγική μας απόφαση είναι να είμαστε και να παραμείνουμε στο ευρώ.

Δεύτερον: αφετηρία και κεκτημένο για ό,τι συζητάμε, είναι όλα τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου, δηλαδή ένα νέο πακέτο στήριξης με εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, με περίοδο χάριτος, αλλά βεβαίως και με τα απαραίτητα χαμηλά επιτόκια.

Τρίτον: να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη. Λόγω του υπερδανεισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν εκτιναχθεί οι τόκοι που πληρώνουμε, από τα 12 δισ

Αυτό το βάρος στις πλάτες του κάθε Έλληνα πολίτη είναι δυσβάσταχτο και αυτό είναι που πρέπει να μειωθεί για να ανασάνουμε.

Τέταρτον: η όποια ρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία και να δώσει πια τη δυνατότητα για ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Πέμπτον: βασικός στόχος είναι επίσης όλες οι αποφάσεις μας να τείνουν στη στήριξη της ανάπτυξης και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως ήταν και το πνεύμα των αποφάσεων του Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v