Η ατζέντα της Κυριακής

Σημεία από το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Κυριακής δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, σύμφωνα με το οποίο, για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το σύνολο της βοήθειας και τις απώλειες των ιδιωτών που συμμετέχουν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να αποφασίσει το Eurogoup. Σε

  • Ant1
Η ατζέντα της Κυριακής

Σημεία από το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Κυριακής δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, σύμφωνα με το οποίο, για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το σύνολο της βοήθειας και τις απώλειες των ιδιωτών που συμμετέχουν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να αποφασίσει το Eurogoup.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η επιλογή ανήκει στο Ecofin.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, πρόκειται επίσης να ζητήσει «μια επιπλέον προσπάθεια για την σταθεροποίηση της δημόσιας οικονομίας» από τις χώρες που δέχονται πιέσεις λόγω της κρίσης χρέους, ενώ «εκτιμά θετικά τις δεσμεύσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Σε ό,τι αφορά το μόνιμο ταμείο διάσωσης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ESM) στα αποσπάσματα του προσχεδίου που δημοσιεύει το Ansa, τονίζεται ότι «η ουσιαστική του λειτουργία πρέπει να ξεκινήσει όσο πιο σύντομα γίνεται και, για το λόγο αυτό, η ΕΕ δίνει εντολή στους υπουργούς Οικονομικών να λάβουν την σχετική οριστική απόφαση ως το τέλος Νοεμβρίου».

Στο προσχέδιο υπογραμμίζεται ότι «οι Βρυξέλλες θα μπορούν να εξετάζουν, πριν από τα εθνικά κοινοβούλια, τους προϋπολογισμούς και τα μέτρα των χωρών που υπόκεινται σε διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα και θα μπορούν να προχωρούν σε παρατηρήσεις και να ζητούν αλλαγές, οι οποίες θα υλοποιούνται εντός του κάθε έτους».

Εν τω μεταξύ, πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί ο έλεγχος στις διαδικασίες μεταρρύθμισης των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και να επιβληθεί στην Ιταλία και την Ισπανία να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες.

«Το ζήτημα (στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής) θα είναι να δούμε πώς μπορούμε να επιβλέψουμε μελλοντικά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων» από τις χώρες που έχουν λάβει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους τους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε η πηγή αυτή.

Οι εν λόγω χώρες είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και, για τη Γερμανία, «δεν έχει αλλάξει από τον Ιούλιο». Για το γεγονός αυτό το Βερολίνο κατηγορεί μεταξύ άλλων τις διαδικασίες ελέγχου του προγράμματος αναδιάρθρωσης. «Αυτό το σύστημα της τρόικας που δίνει την άποψή της κάθε τρεις μήνες μας προκαλεί υπερβολικό στρες, χρειαζόμαστε μια πιο μόνιμη λύση που θα επιτρέψει την προσαρμογή πολύ πιο γρήγορα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η ίδια πηγή άσκησε πιέσεις και στην Ισπανία και την Ιταλία, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει, αφού έκανε λόγο για «τις δύο χώρες που δέχονται βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Αυτό το σαββατοκύριακο στη σύνοδο των Βρυξελλών «αναμένουμε αποφασιστικά βήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης από τις χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v