Απροθυμία για την εφαρμογή του εργόσημου

Απρόθυμοι εμφανίζονται εργοδότες και εργαζόμενοι να εφαρμόσουν το εργόσημο. Πρόκειται για το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα ασφάλισης, με την έκδοση ειδικών κουπονιών σε οικιακούς βοηθούς, απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες και σε προσωπικό με περιστασιακή μορφή εργασίας. Η διάθεση του εργόσημου ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου από τα ΕΛΤΑ και μία εβδομάδα αργότερα επεκτάθηκε και στις τράπεζες.

  • Ant1
Απροθυμία για την εφαρμογή του εργόσημου

Απρόθυμοι εμφανίζονται εργοδότες και εργαζόμενοι να εφαρμόσουν το εργόσημο. Πρόκειται για το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα ασφάλισης, με την έκδοση ειδικών κουπονιών σε οικιακούς βοηθούς, απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες και σε προσωπικό με περιστασιακή μορφή εργασίας.

Η διάθεση του εργόσημου ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου από τα ΕΛΤΑ και μία εβδομάδα αργότερα επεκτάθηκε και στις τράπεζες. Η έως στιγμής εικόνα εφαρμογής του καταγράφεται απογοητευτική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν αγοραστεί περίπου 2.000 ειδικά κουπόνια, ανεξαρτήτως ποσού (το εργόσημο διατίθεται σε διαφορετικά ποσά). Ενδεικτικό είναι ότι για το πρώτο δεκαήμερο διάθεσης του εργόσημου από τις τράπεζες, η EFG Εurobank είχε διαθέσει μόνον ένα σε όλη την Ελλάδα.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να καλύψουμε περίπου 300.000 εργαζόμενους, δίνοντας έτσι λύση στο πρόβλημα της άτυπης οικονομίας και της φοροδιαφυγής. Έως στιγμής βέβαια, η ζήτηση είναι κατώτερη των προσδοκιών μας. Δεν είναι αυτή, που περιμέναμε. Αφενός γιατί δεν έχει διαδοθεί όσο θα έπρεπε, αφετέρου επειδή δύο ειδικές κατηγορίες εργαζομένων δεν έχουν ακόμα ενταχθεί πλήρως στο μέτρο», δηλώνει ο διευθυντής Ασφάλισης και Εσόδων του ΙΚΑ, Δημήτρης Παπαχρήστος.

Οι δύο κατηγορίες, όπως εξηγεί, είναι οι οικιακοί βοηθοί που απασχολούνται σε έναν εργοδότη και εκείνοι που απασχολούνται σε περισσότερους του ενός, και που υπολογίζονται σε περίπου 70.000 εργαζόμενους. Η πρώτη κατηγορία αναμένεται να ενταχθεί στο καθεστώς του εργόσημου την 1η Νοεμβρίου, ενώ η ένταξη της δεύτερης κατηγορίας αναμένεται την 1η Ιανουαρίου 2012.

Οι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται απρόθυμοι να εφαρμόσουν το μέτρο, ειδικά στην παρούσα φάση που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v