Τρισέ: Η ΕΕ υποτίμησε το ελληνικό πρόβλημα

Καταπέλτης για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ο Ζαν Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη που παραθέτει στο οικονομικό δίκτυο CNBC, όπου δηλώνει πως οι Ευρωπαίοι δεν αντιλήφθηκαν την σοβαρότητα της κατάστασης και αγνόησαν τις προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο κ. Τρισέ υποστηρίζει πως τα σημάδια υπήρχαν από την πρώτη στιγμή και πως «δεν θα έπρεπε να υποεκ

  • Ant1
Τρισέ: Η ΕΕ υποτίμησε το ελληνικό πρόβλημα

Καταπέλτης για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ο Ζαν Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη που παραθέτει στο οικονομικό δίκτυο CNBC, όπου δηλώνει πως οι Ευρωπαίοι δεν αντιλήφθηκαν την σοβαρότητα της κατάστασης και αγνόησαν τις προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Τρισέ υποστηρίζει πως τα σημάδια υπήρχαν από την πρώτη στιγμή και πως «δεν θα έπρεπε να υποεκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης». «Τότε δεν ήμασταν ευχάριστοι για τους συνομιλητές μας, όπου συμπεριλαμβάνονται και αρκετές κυβερνήσεις, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν είναι τόσο σημαντικό, δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα κλπ» τόνισε ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Πολλά προβλήματα θα είχαν αποφευχθεί εάν οι κυβερνήσεις είχαν δεχθεί εξαρχής τις εισηγήσεις της ΕΚΤ» διευκρίνισε και συμπλήρωσε: «Τους λέγαμε συνεχώς ότι κοιτάξτε πρέπει να το φροντίσετε αυτό γιατί είναι δουλειά σας να εξασφαλίσετε χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ήμασταν όμως, απομονωμένοι… σε επίπεδο των κυβερνήσεων και της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά επίσης στο επίπεδο οικονομικής σκέψης. Ακόμη και έξι μήνες προτού ξεσπάσει η κρίση, η κρατούσα άποψη των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο ήταν πως το ΔΝΤ δεν θα χρειαζόταν να επέμβει για να στηρίξει οποιαδήποτε χώρα, γιατί θα υπήρχε απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τις αγορές».

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Τρισέ δηλώνει πως θα πρέπει «να εφαρμοστούν άμεσα» οι αποφάσεις της συνόδου των Βρυξελλών ενώ επανέλαβε και την βασική του θέση για ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών. Διευκρίνισε παράλληλα, ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον διάδοχό του, τον Ιταλό τραπεζίτη Mario Draghi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v