Για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες κάνει λόγο η Φέκτερ

Η εξαγγελία από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου διεξαγωγής δημοψηφίσματος με θέμα τη νέα δανειακή σύμβαση, ανάγεται πιθανότατα σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, που όμως μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία, τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε», η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, συμπληρώνοντας πως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θέλουν να αποφευχθεί μια τ

  • Ant1
Για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες κάνει λόγο η Φέκτερ

Η εξαγγελία από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου διεξαγωγής δημοψηφίσματος με θέμα τη νέα δανειακή σύμβαση, ανάγεται πιθανότατα σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, που όμως μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία, τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε», η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, συμπληρώνοντας πως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θέλουν να αποφευχθεί μια τέτοια χρεοκοπία, για αυτό και έχουν αναστατωθεί. 
     
Η κ. Φέκτερ επισημαίνει πως σε καμιά συνάντηση υπουργών Οικονομικών δεν υπήρξε αναφορά ως προς το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, από τον Έλληνα ομόλογό της Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον οποίο, σημειώνει, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ερώτημα που θα τεθεί τελικά στο δημοψήφισμα.
    
Η ίδια διευκρινίζει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της και θα εντεινόταν ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών, ενώ θα έπρεπε να πληρωθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου, από τα οποία έχει στη διάθεσή της πάρα πολλά και η αυστριακή τράπεζα «Kommunalkredit».

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως δεν θα πρέπει να συζητείται ποια χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και ότι το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά το πολύ υψηλό χρέος μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης. 
      
Απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ευρωζώνη θα λειτουργούσε καλύτερα χωρίς την Ελλάδα, σημειώνει ότι αυτή θα λειτουργούσε καλύτερα αν όλες οι χώρες-μέλη τηρούσαν τα κριτήρια σύγκλισης, για αυτό και αποφασίστηκαν πολύ αυστηρές κυρώσεις για τα κράτη που δεν μειώνουν τα ελλείμματά τους και το χρέος τους. 

Σύμφωνα με την κα Φέκτερ, υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα δεν θα γινόταν μέλος της Ευρωζώνης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχόταν σήμερα τέτοιου είδους «απάτες», όπως στην περίπτωση της ένταξης της Ελλάδας, ενώ η ίδια παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις στην οικονομική πολιτική της ΕΕ, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Η Αυστριακή υπουργός διευκρινίζει πως τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από τους Αυστριακούς φορολογούμενους δεν επηρεάζονται από τη διαγραφή χρέους, καθώς πρόκειται για εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών και πρέπει ως εκ τούτου να σταλεί στους Αυστριακούς πολίτες  το μήνυμα ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν ισχύει για τα χρήματα που έχουν ήδη δοθεί ή αυτά που πρόκειται να δοθούν στην Ελλάδα. 
       
Η κα Φέκτερ υπουργός παραδέχεται ότι και στην Αυστρία οι φορολογούμενοι και των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της, πλήρωσαν για το ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, προκειμένου να διασωθεί η τράπεζα «Hypo» και εκφράζει την άποψη πως μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα στην Ελλάδα με το υπέρογκο χρέος και το κρατίδιο της Καρινθίας με την τράπεζα «Hypo».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v