Η υποδειγματική περίπτωση της Λετονίας

Το σχέδιο διάσωσης ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε το 2008 για τη Λετονία σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, αποτελεί για την υπόλοιπη ΕΕ ένα υπόδειγμα, δήλωσε την Πέμπτη η Γκαμπριέλε Τζούντιτσε, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το σχέδιο αρωγής που θα λήξει επισήμως στις 22 Δεκεμβρίου, αποτελεί «ένα υποδειγματικό πρόγραμμα για την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε η Τζούντιτ

  • Ant1
Η υποδειγματική περίπτωση της Λετονίας

Το σχέδιο διάσωσης ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε το 2008 για τη Λετονία σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, αποτελεί για την υπόλοιπη ΕΕ ένα υπόδειγμα, δήλωσε την Πέμπτη η Γκαμπριέλε Τζούντιτσε, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό το σχέδιο αρωγής που θα λήξει επισήμως στις 22 Δεκεμβρίου, αποτελεί «ένα υποδειγματικό πρόγραμμα για την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε η Τζούντιτσε, αφού συναντήθηκε στη Ρίγα με τον Λετονό πρωθυπουργό Βάλντις Ντομπρόβσκις (φωτ.).

Από το συνολικό ποσό των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ετέθη στη διάθεση της Λετονίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ, η Ρίγα δεν δανείστηκε τελικά παρά 4,36 δισεκατομμύρια ευρώ και η λετονική κυβέρνηση έκανε γνωστό πως δεν έχει ανάγκη από άλλα δάνεια.

Η Λετονία επέστρεψε τον Ιούνιο στη διεθνή χρηματαγορά, εκδίδοντας με επιτυχία ομόλογα 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει διψήφια ανάπτυξη μετά την ένταξή της στην ΕΕ το 2004.

Όμως οι εύκολες πιστώσεις και η ταχεία άνοδος των μισθών προκάλεσαν την υπερθέρμανση της λετονικής οικονομίας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 25% στο διάστημα 2008-2009 - καταγράφοντας την πιο βαθιά ύφεση στον κόσμο.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ντομπρόβσκις, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το Μάρτιο του 2009, εφάρμοσε τότε ένα δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας για να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία. Σύμφωνα με την Τζούντιτσε, η οποία συμμετείχε μαζί με μια αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στην τελική εξέταση των αποτελεσμάτων του σχεδίου διάσωσης, η εικόνα είναι «πολύ ευνοϊκή, καθώς πολύ λίγα πράγματα απομένουν να γίνουν». 

Έπειτα από μια σταθεροποίηση το 2010 (-0,3%), το λετονικό ΑΕΠ αναμένεται ότι θα σημειώσει άνοδο κατά 4% το 2011 και κατά 3% το 2012, σύμφωνα με τις προβολές του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v