Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης οι Βρυξέλλες

Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης συνεργασίας και εθνικής ενότητας τελούν οι Βρυξέλλες. Με ανυπομονησία αναμένουν το όνομα του νέου πρωθυπουργού και την σύνθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ την ίδια στιγμή εμμένουν σε έγγραφες δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες, ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση προς την Ελλάδα. «Η ελληνική πολιτικ

  • Ant1
Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης οι Βρυξέλλες

Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης συνεργασίας και εθνικής ενότητας τελούν οι Βρυξέλλες.

Με ανυπομονησία αναμένουν το όνομα του νέου πρωθυπουργού και την σύνθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ την ίδια στιγμή εμμένουν σε έγγραφες δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες, ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση προς την Ελλάδα.

«Η ελληνική πολιτική τάξη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της» επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Ecofin, τονίζοντας ότι «η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη».

Ο Επίτροπος Ρεν εξέφρασε την ικανοποίηση του Ecofin για την υπό διαμόρφωση κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι η νέα κυβέρνηση, όταν συσταθεί, θα πρέπει να δεσμευτεί εγγράφως ότι θα επικυρώσει όλα τα ζητήματα που απορρέουν από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.

Ο Επίτροπος Ρεν επανέλαβε ότι η έκτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί όταν αποσαφηνιστεί πλήρως από την ελληνική πλευρά ότι δεσμεύεται με τους στόχους και με τις πολιτικές που προβλέπονται από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, αλλά και από το νέο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη χώρα.

Κληθείς να σχολιάσει την τελευταία δήλωση στην οποία προέβη ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο Όλι Ρεν επανέλαβε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την ευρωζώνη και η εμπιστοσύνη αυτή πρέπει να αποκατασταθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο Όλι Ρεν, οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν όχι μόνο έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας, αλλά και εκείνες τις δράσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την  6η δόση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος και τη συμμετοχή των ιδιωτών. «Είναι ουσιαστικό να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης», σημείωσε. 

Ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διευκρίνισε ότι η Κομισιόν ζητεί έγγραφη δέσμευση από τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, όπως έγινε με την Πορτογαλία τις παραμονές των εκλογών. «Η ελληνική πολιτική τάξη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ενημέρωσε νωρίτερα την Τρίτη ο Ευ. Βενιζέλος το υπουργικό συμβούλιο, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για να προχωρήσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v