Στις 10.00 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Για σήμερα  στις 10 το πρωί αναβλήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την «εμπλοκή» που σημειώθηκε, εξαιτίας και της αποχώρησης του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη νέα συνάντηση των αρχηγών, αφού, όπως αναμένεται, εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από τα κομματ

  • Ant1
Στις 10.00 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Για σήμερα στις 10 το πρωί αναβλήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την «εμπλοκή» που σημειώθηκε, εξαιτίας και της αποχώρησης του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη νέα συνάντηση των αρχηγών, αφού, όπως αναμένεται, εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η τηλεφωνική συνομιλία ωστόσο, που είχαν αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αφορούσε στην υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Στη συνομιλία τους ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ρώτησε τον κ. Σαμαρά γιατί η ΝΔ διοχετεύει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις μεταξύ τους συνομιλίες όσον αφορά τα πρόσωπα που έχουν προταθεί.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Σαμαρά τις προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Παπαδήμος, με τις οποίες ο ίδιος συμφωνεί και ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΝΔ να επικοινωνήσει με τον κ. Παπαδήμο και να συζητήσουν το θέμα.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ΝΔ δεν λέει αλήθεια όταν υποστηρίζει ότι ο κ. Παπαδήμος δεν προτάθηκε από τον κ. Παπανδρέου. Χαρακτηριστικά αναφερόταν ότι ο κ. Παπαδήμος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό και απορρίφθηκε από τον κ. Σαμαρά διότι «είναι Τραπεζίτης». Εν συνεχεία, προτάθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο επίσης απέρριψε ο κ. Σαμαράς. Ακολούθησε πρόταση στον κ. Παπαδήμο να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Πρόταση την οποία δεν αποδέχθηκε.

Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από την πλευρά του κ. Παπαδήμου ήταν:

Α. Να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα για την ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και να υπογράψουν το χαρτί που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που απέρριψε η ΝΔ

Β. Να συμμετέχουν στην κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ, η οποία απέρριψε και αυτή την προϋπόθεση.

Γ. Να μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, διότι είναι πιθανό ο χρόνος αυτός να μην είναι αρκετός για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κομμάτων. Και αυτό απορρίφθηκε από τη ΝΔ.

Επίσης ο κ. Παπαδήμος ουδέποτε έθεσε όρο απομάκρυνσης του σημερινού οικονομικού επιτελείου και αντικατάστασής του από άλλο της δικής του, αποκλειστικά, επιλογής.

Νωρίτερα, όταν αποφασίστηκε να αναβληθεί για σήμερα στις 10 το πρωί, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την «εμπλοκή» που σημειώθηκε, εξαιτίας και της αποχώρησης του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη,  ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επιστρέφοντας στα γραφεία του κόμματος, ανέφερε: 

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με πρόσωπα, πάω αύριο ανοικτός να δεχθώ όποιο πρόσωπο μου προτείνουν».

Για το περιστατικό στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «ενώ ήμασταν στον προθάλαμο και συζητούσαμε περί άλλων με τον κ. Παπανδρέου, η γραμματέας του Προέδρου της Δημοκρατίας μας ενημέρωσε ότι ο κ. Καρατζαφέρης αποχώρησε».

Από την πλευρά του, κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, ο Γ. Καρατζαφέρης, φανερά εκνευρισμένος, δήλωσε: «Λυπάμαι εξαιρετικά που σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές παίζονται παιχνίδια τακτικής από τον κ. Παπανδρέου και από τον κ. Σαμαρά και συμπαρασύρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ενόχλησή του προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς εισήλθαν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς ο ίδιος να κληθεί, ενώ βρισκόταν ήδη στο προεδρικό μέγαρο.

«Άθλιο παζάρι» από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρη, καταγγέλλει το ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «φαρσοκωμωδία» τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών.

«Η Ελλάδα απαιτεί σοβαρές λύσεις τώρα», τονίζεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v