Νέα προειδοποίηση της Κίνας για την κατάσταση της οικονομίας

Η Κίνα προειδοποίησε, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ζοφερή, καθώς η μετάδοση της χρηματοπιστωτικής κρίσης από την Ευρώπη αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους ύφεσης σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Κισάν δήλωσε σήμερα ότι η «μη ισόρροπη ανάκαμψη» μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, υπονοώντας ότι

  • Ant1
Νέα προειδοποίηση της Κίνας για την κατάσταση της οικονομίας

Η Κίνα προειδοποίησε, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ζοφερή, καθώς η μετάδοση της χρηματοπιστωτικής κρίσης από την Ευρώπη αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους ύφεσης σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Κισάν δήλωσε σήμερα ότι η «μη ισόρροπη ανάκαμψη» μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, υπονοώντας ότι η διατήρηση της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας του θα ήταν προτιμότερη για την παγκόσμια οικονομία από το να υποχωρήσει και αυτή στην ύφεση. 

«Μία μη ισόρροπη ανάκαμψη θα ήταν καλύτερη από μία ισόρροπη ύφεση», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στη διημερίδα της κοινής σινοαμερικανικής επιτροπής για το εμπόριο, η οποία πραγματοποιείται στην Κίνα. Το Σάββατο, ο κ. Κισάν είχε δηλώσει είναι «βέβαιη» μία «χρόνια» παγκόσμια ύφεση και ότι η Κίνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στα δικά της προβλήματα. 

Οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο εκφράζουν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, που προέρχονται κυρίως από τη μετάδοση της κρίσης στην Ευρώπη. 

Η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη προβλέπουν ότι οι οικονομίες των χωρών τους θα συρρικνωθούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ η Ιαπωνία κατέγραψε τον Οκτώβριο μία πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση των εξαγωγών της.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 9,1% από 9,5% στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά παραμένει άνετα εντός των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, οι εξαγωγές της μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με το επίπεδο που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Μεγάλη μείωση καταγράφεται και στις παραγγελίες για εξαγωγές που δέχεται η Γερμανία. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με σημαντικά βραδύτερο ρυθμό στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές από τις χώρες της Ευρωζώνης και παγκόσμια εξατμίζεται, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Αυστραλία και η Ινδονησία μείωσαν τα επιτόκιά τους για να περιορίσουν τη ζημιά στην οικονομία τους, ενώ η Βρετανία, η Βραζιλία και η Ιαπωνία αναθεώρησαν επί το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη. 

«Η παράλυση στην Ευρωζώνη προκαλεί συναγερμό στα αγορές και έχει παραλυτική επίδραση στις οικονομίες σε πολλές χώρες -- συμπεριλαμβανομένης της δικής μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Από το Πεκίνο έως την Ουάσιγκτον και το Σαν Πάολο, οι οικονομικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το ρεύμα θα παρασύρει τις οικονομίες τους, λόγω της αδυναμίας της Ευρώπης να έχει μία ενιαία στρατηγική χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v