Fitch: Η Ισπανία πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα

Η νέα ισπανική κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το έλλειμμα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος σταθερότητας της χώρας, σύμφωνα με την Fitch. Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, αν η νέα κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει τις προσδοκίες της αγοράς σε ότι αφορά την ικανότητά της να αναπτυχθεί και να μειώσει το χρέος εντός των ορίων της ευρωζ

  • Ant1
Fitch: Η Ισπανία πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα

Η νέα ισπανική κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το έλλειμμα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος σταθερότητας της χώρας, σύμφωνα με την Fitch.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, αν η νέα κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει τις προσδοκίες της αγοράς σε ότι αφορά την ικανότητά της να αναπτυχθεί και να μειώσει το χρέος εντός των ορίων της ευρωζώνης, θα πρέπει να εκπλήξει θετικά τους επενδυτές με ένα φιλόδοξο και ριζοσπαστικό πρόγραμμα δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ισπανία είναι προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία και έχει ένα ισχυρό ιστορικό λήψης επιπλέον μέτρων για την επίτευση των δημοσιονομικών στόχων που θέτει, σχολιάζει η Fitch. Σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις του οίκου, το δημόσιο χρέος της Ισπανίας θα «κορυφωθεί» στο 72% του ΑΕΠ, επίπεδο που είναι διατηρήσιμο παρά τα υψηλότερα επιτόκια. Ωστόσο, το ρίσκο αυτής της πρόβλεψης είναι υψηλό και αυξάνεται λόγω της έντασης της κρίσης στην ευρωζώνη μετά τις συνόδους της ΕΕ και των G20.

Η Ισπανία προχώρησε στην άντληση ποσού σχεδόν 3 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης τρίμηνων και εξάμηνων έντοκων γραμματίων, με ιδιαίτερα αυξημένο όμως κόστος. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας προχώρησε στη δημοπράτηση εντόκων γραμματίων, εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας, αντλώντας 2,978 δισ. ευρώ. Για τα τρίμηνα συμφώνησε να καταβάλει υπερδιπλάσιο επιτόκιο έναντι της τελευταίας αντίστοιχης δημοπρασίας, στις 25 Οκτωβρίου, ήτοι 5,11% έναντι 2,292% την τελευταία φορά, και για τα εξάμηνα 5,227% έναντι 3,302%, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v