Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την οικονομική ύφεση, αλλά οι κυβερνήσεις της πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.
«Η ύφεση μπορεί ακόμη να αποφευχθεί. Αλλά πρέπει να υπάρξουν επαρκείς πόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ηρεμήσουν οι αγορές και οι Κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας», δήλωσε ο κ. Παντοάν, προσθέτοντας: «Αν συμβεί αυτό, όχι μόνο θα μπορούμε να βγούμε από την κρίση, αλλά και να ξεκινήσουμε πάλι σε ένα πιο βιώσιμο και σταθερό δρόμο ανάπτυξης».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο οικονομολόγος είπε ότι η αποτυχία της χθεσινής δημοπρασίας γερμανικών ομολόγων αποτελεί μία περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης, τονίζοντας ότι είναι «πολύ ανήσυχος». «Αν η χώρα αναφοράς της Ευρωζώνης δεν πετυχαίνει να διαθέσει τα ομόλογά της, αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές φοβούνται συνολικά για το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα μέσω των αγορών κρατικών ομολόγων και της προσφοράς απεριόριστης ρευστότητας στις τράπεζες και τις αγορές χρήματος, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαίο ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για να δίνει χρηματοδότηση στις χώρες (της Ευρωζώνης) με προκαθορισμένους όρους.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin