Γιούνκερ: «Κακή ιδέα» η παράκαμψη των συνθηκών

Η παράκαμψη των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να επιτύχουμε βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση ή διάσπαση της ευρωζώνης είναι «πολύ κακή ιδέα» δήλωσε ο Jean Claude Juncker ο πρόεδρος του Eurogroup απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα γαλλογερμανικά σχέδια για έναν πυρήνα 8 ή 10 χωρών.

  • Ant1
Γιούνκερ: «Κακή ιδέα» η παράκαμψη των συνθηκών

Η παράκαμψη των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να επιτύχουμε βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση ή διάσπαση της ευρωζώνης είναι «πολύ κακή ιδέα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα γαλλογερμανικά σχέδια για έναν πυρήνα 8 ή 10 χωρών.

Γαλλία και Γερμανία δηλώνουν ότι η στροφή προς μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση είναι η μόνη λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Ορισμένα κράτη είτε αντιδρούν είτε αδυνατούν να προχωρήσουν σε δημοσιονομική ενοποίηση με την ταχύτητα που θα ήθελαν Παρίσι και Βερολίνο.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει πως Γαλλία και Γερμανία εξετάζουν σχέδια για δημιουργία μίας ξεχωριστής συμφωνίας, που θα κινείται εκτός της Συνθήκης της Λισσαβόνας, στην οποία θα μετέχει ένας πυρήνας 8 ή 10 χωρών.

«Δεν νομίζω ότι η καλύτερη συμβουλή θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία εκτός της ευρωπαϊκής συνθήκης» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ και συμπλήρωσε: «η προσπάθεια να διασπάσουμε ακόμη περισσότερο τα 17 μέλη της ευρωζώνης και να τους οργανώσουμε σε δύο διαφορετικές ομάδες, εμένα μου μοιάζει με πολύ κακή ιδέα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v