Έρχεται στην Αθήνα ο Ζησιάδης

Μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση ότι οι ελβετικές αρχές είχαν ζητήσει ήδη από το 2005 από τις αντίστοιχες ελληνικές τη σύναψη φορολογικής συμφωνίας όσον αφορά τις «μαύρες» καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες και οι αρχές στην Ελλάδα δεν προχώρησαν το ζήτημα, το ελληνικό Κοινοβούλιο ζητά από τον ελληνικής καταγωγής Ιωσήφ Ζησιάδη, ο οποίος έβγαλε στο φως το θέμα, να παραστεί ενώπιόν του, πρ

  • Ant1
Έρχεται στην Αθήνα ο Ζησιάδης

Μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση ότι οι ελβετικές αρχές είχαν ζητήσει ήδη από το 2005 από τις αντίστοιχες ελληνικές τη σύναψη φορολογικής συμφωνίας όσον αφορά τις «μαύρες» καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες και οι αρχές στην Ελλάδα δεν προχώρησαν το ζήτημα, το ελληνικό Κοινοβούλιο ζητά από τον ελληνικής καταγωγής Ιωσήφ Ζησιάδη, ο οποίος έβγαλε στο φως το θέμα, να παραστεί ενώπιόν του, προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις για τους ισχυρισμούς του ότι αδήλωτους λογαριασμούς στην Ελβετία διατηρούν Έλληνες βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ζησιάδης, συγκεκριμένα, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι πιο πολλοί βουλευτές είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει μεγάλα ποσά στην Ελβετία και δεν τους συμφέρει το άνοιγμα των λογαριασμών, ενώ ο ΑΝΤ1 αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης στη ελβετική Βουλή, όταν η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε την ελληνική αδράνεια στο εν λόγω ζήτημα.

Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κώστας Τζαβάρας αντέδρασαν έντονα, αφ’ ενός ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο τη διερεύνηση της υπόθεσης και αφ’ ετέρου καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν πως η ολιγωρία που φέρεται να επέδειξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις οδήγησε σε απώλεια σημαντικών φορολογικών εσόδων για το ελληνικό κράτος, ενώ η σύναψη συμφωνίας θα αποτελούσε και βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και την πάταξη της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ερωτούν συγκεκριμένα τον Ευάγγελο Βενιζέλο αν όντως υπήρξε ελβετική πρόταση από το 2005, αν η ελληνική πλευρά είχε απαντήσει και πώς, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο Οικονομικών τόσο για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος όσο και για τη διαπίστωση και τον καταλογισμό της ζημιάς που έχει προκύψει από την ολιγωρία στην αξιοποίηση της ελβετικής πρότασης. Περαιτέρω, οι δύο βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Οικονομικών για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει αυτός να προβεί, ώστε να διαπιστωθεί η εγκυρότητα ή μη των λεγομένων του Ιωσήφ Ζησιάδη.

Από πλευράς του, πάντως, ο κ. Βενιζέλος στάθηκε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων είναι σε εξέλιξη και πως όποιος ζητά να γίνει κάτι που τώρα γίνεται, μετά από δεκαετίες, «παραβιάζει ανοιχτές θύρες».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως από όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά για την κυοφορούμενη συμφωνία, θα δημοσιοποιείται το όνομα όσων αρνηθούν να πληρώσουν τους αναλογούντες στις καταθέσεις τους φόρους, ενώ δεν θα δημοσιοποιείται το όνομα εκείνων που θα πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v