Ψηφίζεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Πέφτει τα μεσάνυχτα η αυλαία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 στη Βουλή, αφού προηγηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και όλων των πολιτικών αρχηγών.

  • Ant1
Ψηφίζεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός
 Πέφτει τα μεσάνυχτα η αυλαία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 στη Βουλή, αφού προηγηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και όλων των πολιτικών αρχηγών.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού είναι η στήριξή του από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. -  ΛΑΟΣ και η σκληρή κριτική που δέχεται από τα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν οι βουλευτές που εκπροσωπούν τη Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωσαν ότι θα τον καταψηφίσουν.

Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται, πέραν της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ., στις διαφορετικές γραμμές που εκφράζονται στο εσωτερικό των δύο κομμάτων. Στο μεν ΠΑΣΟΚ για το θέμα της διαδοχής και την επόμενη μέρα, στη δε Ν.Δ. για τη στάση και τη στήριξη που πρέπει να έχει ως προς την κυβέρνηση συνεργασίας.

Στο ΠΑΣΟΚ, αρκετοί βουλευτές επέλεξαν το βήμα της Βουλής για να εκφράσουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα στο κόμμα, ενώ οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που έθεσε θέμα διαδοχής στην ηγεσία, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις.

Από την πλευρά της Ν.Δ., ορισμένοι βουλευτές της κράτησαν αποστάσεις από τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι «σε αυτήν την κυβέρνηση είμαστε και γιατί το θέλουμε και γιατί μας ζητήθηκε και γιατί έχουμε έναν συγκεκριμένο σκοπό να υπηρετήσουμε και αυτό κάνουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης». Επίσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους ως προς τον χρόνο των εκλογών.

«Δεν υπάρχει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση ή αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη στάση της Ν.Δ. και πρόσθεσε ότι «αν κάποιος έχει προτάσεις θα πρέπει να έρθει κοντά μας και όχι να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση». Ακόμα επισήμανε: «Δεν υπάρχουν εδώ μέσα αυτοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, αναπτυξιακοί, ευαίσθητοι και ανάλγητοι, καλοί και κακοί. Υπάρχουμε εμείς που λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για να περάσουμε την κρίση».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα κατηγορώντας τα ότι δεν στηρίζουν αυτήν την κυβέρνηση καθώς, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τη διαδοχή και η Ν.Δ. παριστάνει την αντιπολίτευση. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα στηρίξει με την ψήφο του τον νέο προϋπολογισμό γιατί, όπως είπε, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση αυτήν τη χρονική συγκυρία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να εστιαστεί το πολιτικό ενδιαφέρον στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ανατροπή της ύφεσης. «Δεν πρόκειται να δώσουμε επ' αόριστον στήριξη σε αυτήν την κυβέρνηση», «η Ν.Δ. δεν εκβιάζει ούτε εκβιάζεται», «δίνουμε ψήφο στην κυβέρνηση, δεν δίνουμε όμως την ψυχή μας»: αυτές ήταν μεταξύ άλλων οι επισημάνσεις βουλευτών της Ν.Δ., όπως των κ. Δημήτρη Σταμάτη, Γιώργου Βλάχου και Αναστάσιου Νεράντζη.

Την επομένη της ψήφισης του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v