Fast-track μεταρρύθμιση συνθήκης προτείνει ο Ρομπάι

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κοινοποίησε την ενδιάμεση έκθεση με τις προτάσεις που πρόκειται να καταθέσει στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Βαν Ρομπάι προτείνει κατ’αρχήν στους Ευρωπαίους ηγέτες να «προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της πραγματικής οικονομικής ενοποίησης και ενός νέου δημοσιονομικού συμβολαίου». Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνει να επικ

  • Ant1
Fast-track μεταρρύθμιση συνθήκης προτείνει ο Ρομπάι

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κοινοποίησε την ενδιάμεση έκθεση με τις προτάσεις που πρόκειται να καταθέσει στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Βαν Ρομπάι προτείνει κατ’αρχήν στους Ευρωπαίους ηγέτες να «προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της πραγματικής οικονομικής ενοποίησης και ενός νέου δημοσιονομικού συμβολαίου».

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνει να επικυρωθεί με την διαδικασία του επείγοντος, με fast-track διαδικασίες, η μεταρρύθμιση της συνθήκης της Λισσαβόνας, χωρίς να απαιτούνται οι ψήφοι όλων των βουλευτών όλων των κοινοβουλίων των μελών της ευρωζώνης.

Προτείνει επίσης να δοθούν αρμοδιότητες χρηματοπιστωτικού οίκου, τράπεζας δηλαδή, στον μόνιμο μηχανισμό διασώσεων ESM. Ο μηχανισμός θα πρέπει να ακολουθήσει την πρακτική του ΔΝΤ και οι αποφάσεις του να λαμβάνονται με «συνοπτικές διαδικασίες» χωρίς την απαίτηση για πλειοψηφία.

Επίσης, προτείνει να γίνει εφικτή η κοινή έκδοση ομολόγων της ευρωζώνης «με μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Τέλος, ζητεί να έχουν η Κομισιόν και το Eurogroup την εξουσία να απαιτούν μεταβολές στις προτάσεις επί των προϋπολογισμών των μελών της ευρωζώνης, όταν το κράτος βρίσκεται υπό διαδικασια υπερβολικού ελλείμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v