Δεν «βγαίνουν» τα νούμερα για ESM, EFSF

Το Βερολίνο κατόρθωσε να επιβάλει τις επιδιώξεις του και στο φλέγον θέμα των χρημάτων που θα είναι στη διάθεση των χωρών με προβλήματα χρέους, με όσους περίμεναν κάτι περισσότερο από την Άνγκελα Μέρκελ μετά την υιοθέτηση των χρυσών κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας να διαψεύδονται. Έτσι, η προίκα των μηχανισμών σταθερότητας - μόνιμου και προσωρινού - θα είναι φτωχή. Οι εταίροι έθεσαν πλαφόν 50

  • Ant1
Δεν «βγαίνουν» τα νούμερα για ESM, EFSF

Το Βερολίνο κατόρθωσε να επιβάλει τις επιδιώξεις του και στο φλέγον θέμα των χρημάτων που θα είναι στη διάθεση των χωρών με προβλήματα χρέους, με όσους περίμεναν κάτι περισσότερο από την Άνγκελα Μέρκελ μετά την υιοθέτηση των χρυσών κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας να διαψεύδονται.

Έτσι, η προίκα των μηχανισμών σταθερότητας - μόνιμου και προσωρινού - θα είναι φτωχή. Οι εταίροι έθεσαν πλαφόν 500 δισ. ευρώ σε EFSF και ESM μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο, οπότε και θα επανεξεταστεί το ζήτημα της επάρκειας. Παράλληλα, με απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο ESM δεν θα λειτουργεί με καθεστώς τράπεζας που θα του επέτρεπε να αντλεί φτηνό χρήμα απευθείας από την ΕΚΤ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε πως η πολιτική βούληση μετρά περισσότερο από τα νούμερα, ενώ και οι επενδυτές υποστηρίζουν πως, αν και τα χρήματα δεν είναι πολλά, τουλάχιστον αποτελούν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Διαπιστώνουν, ωστόσο, πως τα 500 δισ. δεν επαρκούν για ενδεχόμενη στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε στη διαδικασία να εμπλακεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με διμερή δάνεια διακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επιστρέψουν στους αδύναμους, μια απόφαση που ικανοποίησε τη επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, όμως, περιμένει την εφαρμογή της συμφωνίας και δεν δείχνει προσώρας διατεθειμένος να παραβιάσει το πλαφόν που έχει επιβάλει στον εαυτό της η ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων των «αδύναμων κρίκων» ύψους 20 δισ. ευρώ εβδομαδιαίως.

Όσον αφορά τώρα τις αγορές, έχοντας κάνει σαφείς τις προσδοκίες τους για μηχανισμό στήριξης με δύναμη πυρός πάνω από 1 τρισ. ευρώ, δεν βλέπουν πώς θα αρκέσουν τα συμφωνηθέντα ποσά, αφού μόνο μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου λήγουν ιταλικά ομόλογα ύψους 150 δισ. την ώρα που η Ρώμη δανείζεται με εξοντωτικά επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v