Η χώρα στον… αυτόματο πιλότο!

Τον κίνδυνο να βρεθεί στον …αυτόματο πιλότο, την ώρα που απαιτούνται κρίσιμες αποφάσεις, διατρέχει πλέον η χώρα, καθώς η απροθυμία Ν. Δ και ΛΑΟΣ να συναινέσουν στη λήψη διορθωτικών μέτρων, και οι προσωπικές στρατηγικές «δελφίνων» του ΠΑΣΟΚ, απειλούν να οδηγήσουν σε παραίτηση ή αδρανοποίηση την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το πολιτικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου έγινε ολοφάνερο,

  • Ant1
Η χώρα στον… αυτόματο πιλότο!

Τον κίνδυνο να βρεθεί στον …αυτόματο πιλότο, την ώρα που απαιτούνται κρίσιμες αποφάσεις, διατρέχει πλέον η χώρα, καθώς η απροθυμία Ν. Δ και ΛΑΟΣ να συναινέσουν στη λήψη διορθωτικών μέτρων, και οι προσωπικές στρατηγικές «δελφίνων» του ΠΑΣΟΚ, απειλούν να οδηγήσουν σε παραίτηση ή αδρανοποίηση την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το πολιτικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου έγινε ολοφάνερο, ήδη, από την έναρξη της κρίσιμης «δίδυμης» διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση, το Μνημόνιο που την συνοδεύει, και το PSI plus.

Λόγω της απόκλισης στους στόχους του 2011, είναι εξαιρετικά πιθανόν να πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, αφού συνυπολογισθεί η οριστική συμφωνία για το PSI. Δηλαδή το αργότερο εντός του Ιανουαρίου.

Τόσο, όμως, η Ν.Δ., όσο και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην λήψη μέτρων, πέραν των συμφωνηθέντων, από την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου.

Εξ ου και ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι τα μέτρα θα ληφθούν πιθανότατα από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα έχει και τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει τον Ιανουάριο, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί τόσο το PSI plus όσο και η νέα δανειακή σύμβαση και κυρίως το Μνημόνιο, οι πολιτικοί αρχηγοί να δεσμευτούν για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, βάσει των συμφωνημένων στόχων.

Η Τρόικα, έχει καταστήσει, ήδη, σαφές, όπως αποκάλυψε ο κ. Βενιζέλος, ότι αν δεν δοθούν οι δεσμεύσεις δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η έβδομη δόση των 80+9 δισ. ευρώ.

«Ουδείς μας πιστεύει και ουδείς μας εμπιστεύεται να μας δώσει τόσα πολλά λεφτά, χωρίς να έχει τη βεβαιότητα ότι οι υπογραφές ισχύουν και οι δεσμεύσεις ισχύουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος.

Η απειλή εξόδου από το ευρώ

Πρακτικά, ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε την «ταμπακέρα» των επόμενων μηνών και περιέγραψε το νέο θρίλερ που θα παιχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2012 με διακύβευμα, την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.

Αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα λόγω μη συναίνεσης από τα κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση, τότε οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να δεσμευτούν για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2012 πριν από τις εκλογές.

Στην περίπτωση που δεν συμβεί τίποτε από τα παραπάνω, δεν πρόκειται να εκταμιευθούν τα 80+9 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την μείωση του χρέους και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων. Η δε χώρα θα βρεθεί ενώπιον στάσης πληρωμών καθώς το Μάρτιο υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων. Σε αυτή την περίπτωση η έξοδος από το ευρώ θα έρθει περίπου αυτόματα.

Ο κίνδυνος της μη ευθύνης

Σύμφωνα με τραπεζίτες και επιχειρηματίες ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχει η χώρα μπροστά της είναι αυτός της μη ευθύνης. Το πολιτικό σύστημα όχι μόνο αρνείται να πει την αλήθεια στο λαό και να προβάλει σχέδιο ή σχέδια για τη σωτηρία της χώρας αλλά υπονομεύει και την προσπάθεια μιας κυβέρνησης που το ίδιο αποφάσισε.

«Το καράβι πλέει ακυβέρνητο, την ώρα που ο χρόνος τελειώνει» αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης και σημειώνει ότι τα κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση πρέπει όχι μόνο να την αφήσουν να κυβερνήσει αλλά να την στηρίξουν συμμετέχοντας ενεργά στην διαπραγμάτευση για το νέο Μνημόνιο.

Ο κ. Βενιζέλος ακολουθώντας, πλέον, προσωπική πολιτική στρατηγική, όπως εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί άνοιγμα προς την πλευρά Σαμαρά, επιδιώκοντας να προχωρήσουν από κοινού τώρα στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με βασικό στόχο την ανάσχεση της ύφεσης.

Προς το παρόν ο κ. Σαμαράς αρνείται να συμμετάσχει η Ν.Δ στην τωρινή διαπραγμάτευση και επιμένει στη θέση του για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου μετά τις εκλογές, που εκτιμά ότι θα δώσουν στο κόμμα του την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Το ενδεχόμενο παραίτησης Βενιζέλου

Αν επιμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι και την οριστικοποίηση του PSI, που θα παράσχει και τη ρεαλιστική βάση, ώστε να αξιολογηθούν μαζί με τις αποκλίσεις του 2011 τα διορθωτικά μέτρα που θα απαιτηθούν για το 2012, τότε είναι πιθανόν ο κ. Βενιζέλος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος δήλωσε, άλλωστε, εξουθενωμένος υπονοώντας ότι για αυτό ευθύνεται περισσότερο η επιμονή του πολιτικού συστήματος να διαχειρίζεται με παλαιοκομματικούς όρους την κρισιμότερη μεταπολεμική στιγμή της ιστορίας μας.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει παγιδευτεί καθώς ως υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος καλείται να σηκώνει το βάρος των νέων μέτρων ή της αποτυχίας έναντι των στόχων την ώρα που οι συνδιεκδικητές της θέσης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, και κορυφαίοι επίσης υπουργοί της κυβέρνησης, χρησιμοποιούν τους θώκους τους για να κερδίσουν έδαφος στην κούρσα διαδοχής.

…και αποχώρηση των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση

Μια ενδεχόμενη παραίτηση Βενιζέλου είτε θα οδηγούσε σε κατάρρευση και της κυβέρνησης Παπαδήμου, είτε σε ολικό επαναπροσδιορισμό της εκτιμούν οι ίδιοι, σημειώνοντας ότι η παρέμβαση Διαμαντοπούλου για παροχή της δυνατότητας ανασχηματισμού της κυβέρνησης προαναγγέλλει πιθανώς τις κινήσεις Παπαδήμου.

Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσουν από τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη στάση του ως προς τις εσωκομματικές εξελίξεις και να αναλάβει πρωτοβουλία δέσμευσης αποχώρησης από τα κυβερνητικά καθήκοντα όσων διεκδικήσουν την θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v