Πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες υποβάθμισε η Fitch

Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων πέντε ευρωπαϊκών τραπεζών προχώρησε η Fitch, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος ως σύνολο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις γαλλικές Banque Federative du Credit Mutuel και Credit Agricole, τη φινλανδική OP Pohjola Group (οι οποίες υποβαθμίστηκαν σε A+ από ΑΑ-), την Rabobank που υποβαθμίστηκε σε AA από AA+ και την Danske σε Α από A+.

  • Ant1
Πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες υποβάθμισε η Fitch

Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων πέντε ευρωπαϊκών τραπεζών προχώρησε η Fitch, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος ως σύνολο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις γαλλικές Banque Federative du Credit Mutuel και Credit Agricole, τη φινλανδική OP Pohjola Group (οι οποίες υποβαθμίστηκαν σε A+ από ΑΑ-), την Rabobank που υποβαθμίστηκε σε AA από AA+ και την Danske σε Α από A+.

Όπως είπε ο οίκος, στο να υποβαθμιστούν τα ιδρύματα συντέλεσε, στις περιπτώσεις των Danske και της Credit Agricole, «η έκθεση μέσω θυγατρικών της σε προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης», ενώ στις περιπτώσεις των άλλων τριών ιδρυμάτων, η γενικότερη επίπτωση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των Dexia Credit Local και Dexia Banque Internationale a Luxembourg σε Baa1 από A3 προχώρησε η Moody's.

«Μια υποβάθμιση της αξιολόγησης ΑΑΑ της Γαλλίας δεν θα ήταν δικαιολογημένη, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν αποφάσεις βασιζόμενοι περισσότερο στα πολιτικά παρά στα οικονομικά», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Le Telegramme de Brest ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Christian Noyer.

Ο ίδιος αμφισβήτησε εάν η χρήση των οίκων αξιολόγησης για την καθοδήγηση των επενδυτών εξακολουθεί να έχει ισχύ. «Στους ισχυρισμούς που παρουσιάζουν οι οίκοι αξιολόγησης, υπάρχουν περισσότερα πολιτικά επιχειρήματα παρά οικονομικά», τόνισε ο κ. Noyer.

Αναφερόμενος στην πρόθεση της Standard & Poor’s να προχωρήσει πιθανώς σε υποβάθμιση χωρών της ευρωζώνης τις επόμενες ημέρες, ο κ. Noyer δήλωσε πως «η υποβάθμιση (της Γαλλίας) δεν μου φαίνεται να είναι δικαιολογημένη δεδομένων των οικονομικών θεμελιωδών. Αλλιώς, θα πρέπει να αρχίσουν με υποβάθμιση της Βρετανίας, η οποία έχει μεγαλύτερα ελλείμματα, το ίδιο χρέος, μεγαλύτερο πληθωρισμό, μικρότερη ανάπτυξη από εμάς», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v