Συμφωνία για αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ

Σε συμφωνία για την αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, με 150 δισ. ευρώ από τις χώρες του ευρώ στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, κατέληξε το Eurogroup, που συνεδρίασε μέσω τηλεφωνικής διάσκεψης. Στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ , δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

  • Ant1
Συμφωνία για αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ

Σε συμφωνία για την αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, με 150 δισ. ευρώ από τις χώρες του ευρώ στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, κατέληξε το Eurogroup, που συνεδρίασε μέσω τηλεφωνικής διάσκεψης. 

Στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ , δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Η απόφαση αυτή αφορά ουσιαστικά, την υλοποίηση της δήλωσης των «17» ηγετών της ευρωζώνης της 8ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία: «οι χώρες της ζώνης του ευρώ και άλλα κράτη - μέλη θα εξετάσουν και θα επιβεβαιώσουν, εντός 10 ημερών, την παροχή πρόσθετων πόρων στο ΔΝΤ, έως 200 δις. ευρώ, υπό την μορφή διμερών δανείων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ΔΝΤ έχει επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Σε ότι αφορά τη συνεισφορά των χωρών της ευρωζώνης ύψους 150 δις. ευρώ, αποφασίστηκε ότι η Γερμανία θα συμβάλει με 41,5 δισ. ευρώ, η Γαλλία με 31,4 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 23,48 δισ. ευρώ, η Ισπανία με 14,86 δισ. ευρώ, η Ολλανδία με 13,61 δισ. ευρώ, το Βέλγιο με 9,99 σις. ευρώ , η Αυστρία με 6,13 δισ. ευρώ, η Φιλανδία με 3, 76 δισ. ευρώ , το Λουξεμβούργο με 2,06 δισ. ευρώ , η Σλοβακία με 1,56 δισ. ευρώ , η Σλοβενία με 910 εκατ. ευρώ , η Κύπρος με 480 εκατ. ευρώ και η Μάλτα με 260 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Τσεχία, η Δανία, η Πολωνία και η Σουηδία εξέφρασαν τη βούλησή τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία αύξησης των κεφαλαίων του ΔΝΤ, αλλά, όπως υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup, για ορισμένες χώρες οι δεσμεύσεις αυτές υπόκεινται στην έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων . Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι «η Μεγάλη Βρετανία θα καθορίσει τη συνεισφορά της στις αρχές του επόμενου έτους στο πλαίσιο του G20».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v