Αγώνας δρόμου για την αύξηση των εσόδων

Σε απέλπιδες προσπάθειες αναστήλωσης των εσόδων του προϋπολογισμού επιδίδεται το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύοντας πάγωμα επιστροφών φόρων και συμψηφισμών οφειλών αν οι τελευταίοι δεν οδηγούν σε θετικό για το δημόσιο αποτέλεσμα. Παράλληλα, επεξεργάζεται μια ακόμη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο χρόνος είναι πλέον ο μεγαλύτερος εχθρός του οικονομικού επιτελείου που διαπιστώνει ότι οι αστοχίες

  • Ant1
Αγώνας δρόμου για την αύξηση των εσόδων

Σε απέλπιδες προσπάθειες αναστήλωσης των εσόδων του προϋπολογισμού επιδίδεται το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύοντας πάγωμα επιστροφών φόρων και συμψηφισμών οφειλών αν οι τελευταίοι δεν οδηγούν σε θετικό για το δημόσιο αποτέλεσμα. Παράλληλα, επεξεργάζεται μια ακόμη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο χρόνος είναι πλέον ο μεγαλύτερος εχθρός του οικονομικού επιτελείου που διαπιστώνει ότι οι αστοχίες είναι τεραστίου μεγέθους (7,5 δισ. ευρώ εσόδων θα πρέπει να εισπραχθούν ή να βεβαιωθούν εντός Δεκεμβρίου) και η μαύρη τρύπα δεν πρόκειται να κλείσει.

Έτσι επιστρατεύονται δύο μέτρα για να περιοριστούν οι διαρροές εσόδων: (α) οι επιστροφές φόρων ώστε τα καθαρά έσοδα να είναι φαινομενικά αυξημένα και (β) μια νέα προσπάθεια οικειοθελούς προσέλευσης όσο το δυνατό περισσότερων από τους 900.000 οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη 42 δισ. ευρώ.

Με αυτή θα δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 60 δόσεις με ελάχιστη δόση 300 ευρώ και διαγραφή σημαντικού μέρους προστίμων και προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα όσοι επιθυμούν μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά με 30 δόσεις.
?
Όσον αφορά στις επιστροφές φόρων, παγώνουν μέχρι νεοτέρας ενώ οι συμψηφισμοί θα γίνονται υπό προϋποθέσεις. Πληθώρα φορολογουμένων που είχαν επιστροφές φόρων και καλούνταν παράλληλα να πληρώσουν έκτακτες εισφορές, έκαναν το προηγούμενο διάστημα συμψηφισμό οφειλών. Τώρα οι εφορίες, σύμφωνα με πληροφορίες έλαβαν οδηγίες να μην δέχονται αιτήματα συμψηφισμού οφειλών παρά μόνο αν προκύπτει θετικό αποτέλεσμα για το Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v