Ο Μεσούτ Γιλμάζ για τους εμπρησμούς στην Ελλάδα

Υπόθεση γνωστή από το Νοέμβριο του 1996 επανέφερε στο φως της δημοσιότητας ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ με δηλώσεις του προς την τουρκική εφημερίδα «Μπίργκιουν».

  • Ant1
Ο Μεσούτ Γιλμάζ για τους εμπρησμούς στην Ελλάδα

Υπόθεση γνωστή από το Νοέμβριο του 1996 επανέφερε στο φως της δημοσιότητας ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ με δηλώσεις του προς την τουρκική εφημερίδα «Μπίργκιουν» όπου αναφερόμενος στις σκοτεινές δραστηριότητες του τουρκικού κράτους την περίοδο 1993-1996 έκανε μεταξύ άλλων λόγο για εμπρησμούς στην Ελλάδα.

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε διαστρέβλωσε τα λεγόμενα του. Ο ίδιος μάλιστα, με δηλώσεις λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ σημείωσε πώς οι "έλληνες βιάστηκαν να αντιδράσουν" και ότι αναφέρεται σε πυρκαγιές που σημειώθηκαν στα τουρκικά παράλια.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, πάντως, παρήγγειλε στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας να ανασύρουν επειγόντως όλες τις υποθέσεις εμπρησμών της διετίας 1995 - 1997, οι οποίες έχουν τεθεί στο αρχείο για να αξιολογηθούν με βάση και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Τι έγγραψε ο τουρκικός τύπος

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, οι δηλώσεις του Μ. Γιλμάζ θα αξιολογηθούν και θα συγκριθούν με τις δικογραφίες που έχουν τεθεί ήδη στο αρχείο, καθώς μπορεί να οδηγήσουν στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εμπρησμών.




Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Γιλμάζ αναφέρθηκε στην έκθεση που είχε παρουσιαστεί στον ίδιον σχετικά με το περίφημο σκάνδαλο «Σουσουρλούκ», όταν ήταν πρωθυπουργός. Το σκάνδαλο είχε ξεσπάσει στις 6 Νοεμβρίου 1996 με ένα τροχαίο ατύχημα. Πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού των κομμάτων Ευημερίας και Ορθού Δρόμου που ήταν εκείνη την εποχή στην κυβέρνηση, ήταν ο ηγέτης του πρώτου Νετζμετίν Ερμπακάν. Πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης αυτής μετά τις εκλογές του 1995, πρωθυπουργός για δύο χρόνια ήταν η πρόεδρος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ.

Αναφερόμενος στην έκθεση ο Γιλμάζ είπε ότι αυτή «δεν ήταν επαρκής. Η δικαιοσύνη δεν έπραξε τα δέοντα» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι υπήρχαν πληροφορίες που δεν μου γνωστοποιήθηκαν», τονίζοντας πως «η έκθεση περιλάμβανε όλες τις πληροφορίες, εκτός από τα κρατικά απόρρητα, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα εμπρησμού δασών στην Ελλάδα».

Η υπόθεση είναι γνωστή από το 1996. Στις 21 Νοεμβρίου 1996 και με δεδομένο το σκάνδαλο, ένα από τα σημαντικά ονόματα του τουρκικού παρακράτους, ο Χαλούκ Κιρτζί είχε συνδεθεί τηλεφωνικά σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού «HBB» για να αναφερθεί στις ενέργειες των παρακρατικών στο εξωτερικό και να κάνει μεταξύ άλλων λόγο για «εμπρησμούς δασών σε νησιά γειτονικής χώρας».

Η ομολογία αυτή αργότερα είχε προκαλέσει τη διατύπωση ερωτημάτων, όπως αυτό που διατυπωνόταν στις 12 Ιανουαρίου 1999 στην εφημερίδα «Μιλιέτ» από τον αρθρογράφο Αχμέτ Τουλγκάρ: «Ο Κιρτζί πήρε μέρος στην εκπομπή στο κανάλι HBB και αναφέρθηκε στις ενέργειές του στο εξωτερικό. Σε ποιες ενέργειες στο εξωτερικό έχει πάρει μέρος ο Κιρτζί;».

Αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας έκανε σε δηλώσεις του λόγο για σοβαρές πληροφορίες που πρέπει να διερευνηθούν, συμπληρώνοντας πως «η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας».

Για βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει λόγο η ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ ότι το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας έκαιγε Ελληνικά δάση, στο πλαίσιο επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών.

Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος ζητά από την κυβέρνηση Ερντογάν να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα ενώ τονίζει πως επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους.

«Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει - εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Tούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ από το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Όταν ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε Βουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση τούρκων πρακτόρων - εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών αηδιών. Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση τις δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου» τονίζει με ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Οι δηλώσεις αυτές «αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας» και «δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα» σημειώνει η κα Μπακογιάννη.

Καλεί, δε, την κυβέρνηση να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα, να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις και το ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσει τάχιστα τις υπόλοιπες μελέτες αναδασώσεων στα νησιά αυτά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v