Προετοιμασία για την επάνοδο της τρόικας

Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για τη νέα διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας, στις 16 Ιανουαρίου. Οι δανειστές μας, που δηλώνουν και δημοσίως ότι δεν κρίνουν αποδοτικά νέα εισπρακτικά μέτρα ή οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αναμένεται να επιμείνουν στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων και τα λουκέτα σε αντιπαραγωγικούς φορείς του Δημοσί

  • Ant1
Προετοιμασία για την επάνοδο της τρόικας

Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για τη νέα διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας, στις 16 Ιανουαρίου.

Οι δανειστές μας, που δηλώνουν και δημοσίως ότι δεν κρίνουν αποδοτικά νέα εισπρακτικά μέτρα ή οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αναμένεται να επιμείνουν στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων και τα λουκέτα σε αντιπαραγωγικούς φορείς του Δημοσίου, αλλά και στις περικοπές των δαπανών, μεταξύ των άλλων, στους μισθούς των ρετιρέ στις ΔΕΚΟ κι όσων πληρώνονται βάσει ειδικών μισθολογίων.

Δεδομένη θεωρείται η πίεση που θα ασκήσουν και για μείωση των κονδυλίων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνικά επιδόματα.

Πρώτη μεγάλη ανησυχία της τριμερούς είναι ο εκτροχιασμός του ελλείμματος. Αν και η τρόικα χαλάρωσε τον αρχικό στόχο στο 9% του ΑΕΠ, η βουτιά στα έσοδα κι η ανιούσα των δημοσίων εξόδων έχουν ανεβάσει το έλλειμμα - σύμφωνα με τους υπεραισιόδοξους πέριξ του 9,5%, πολλοί αναλυτές όμως θεωρούν δεδομένο ότι θα κλείσει σε ποσοστό άνω του 10%. Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε σε αυστηρό τόνο σε δημοσιεύματα που ήθελαν κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία μπορούν να αλλοιωθούν, έστω και λίγο, υπέρ της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε “παράγει” ούτε “καλιμπράρει” τα τελικά στοιχεία του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης. Τα στοιχεία αυτά παράγονται από την ΕΛΣΤΑΤ, επικυρώνονται από τη EUROSTAT και εξετάζονται διαρκώς και με ιδιαίτερη αυστηρότητα από την τρόικα».

Οι επικεφαλής των κλιμακίων σε δύο εβδομάδες θα βρίσκονται ξανά στην Αθήνα για νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Η τρόικα έχει εγγράφως διαμηνύσει ότι περιμένει να δει απτά αποτελέσματα μείωσης των δημοσίων δαπανών από το περαιτέρω ψαλίδι στο μισθολογικό κόστος, να βρει έτοιμο πλάνο για το πότε και πόσοι υπάλληλοι θα φύγουν από το Δημόσιο, με απώτερο στόχο οι ενεργοί να μην ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο, αλλά και να πιέσει ώστε επιτέλους μετά από μήνες και μήνες εξαγγελιών να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις και τα λουκέτα σε αντιπαραγωγικούς φορείς του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v