«Η εσωτερική υποτίμηση είναι η λύση για την Ελλάδα»

Αντίθετο με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίζεται το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του, προτείνοντας ως λύση για τη χώρα την εσωτερική υποτίμηση.  Στο σχετικό editorial με τίτλο «Η λιγότερο κακή επιλογή για την Ελλάδα φαίνεται να είναι η εσωτερική υποτίμηση», το Bloomberg υποστηρίζει πως η χώρα πρέπει να ανακτήσει βάναυσα την ανταγωνιστικότητά της.

  • Ant1
«Η εσωτερική υποτίμηση είναι η λύση για την Ελλάδα»

Αντίθετο με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίζεται το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του, προτείνοντας ως λύση για τη χώρα την εσωτερική υποτίμηση.

Στο σχετικό editorial με τίτλο «Η λιγότερο κακή επιλογή για την Ελλάδα φαίνεται να είναι η εσωτερική υποτίμηση», το Bloomberg υποστηρίζει πως η χώρα πρέπει να ανακτήσει βάναυσα την ανταγωνιστικότητά της.

Ωστόσο, το πρακτορείο διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν πως η έξοδος από το ευρώ είναι η λύση. «Διαφωνούμε και όχι μόνο επειδή το άμεσο κόστος της εξόδου θα είναι τεράστιο», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Η επανάκτηση του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να προκαλέσει τόσα προβλήματα όσα θα λύσει». Αντίθετα, η αναδιάρθρωση του χρέους, σε συνδυασμό με εσωτερική και δημοσιονομική υποτίμηση, δείχνει καλύτερη επιλογή, όσο δύσκολη και αν είναι.

«Πρέπει να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα: με την περικοπή αμοιβών, η οποία με τη σειρά της απαιτεί επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας για την καταστολή της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων», υποστηρίζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, αλλά συμπληρώνει:

«Δεν χρειάζεται να πέσει όλο το βάρος της προσαρμογής στη μείωση των μισθών. Ένας συνδυασμός αύξησης του ΦΠΑ και χαμηλότερου φόρου μισθωτών υπηρεσιών (η Ελλάδα μπορεί εύκολα να κάνει και τα δύο) θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την υποτίμηση του νομίσματος».

«Είναι αλήθεια ότι από τη στιγμή όπου θα κλείσει έτσι το συσσωρευμένο χάσμα η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της διατηρώντας υπό σφιχτό έλεγχο τους μισθούς», επισημαίνει.

Επίσης, το editorial του Bloomberg αναφέρει: «Εντός του νομισματικού συστήματος, οι χώρες της περιφέρειας πήραν ένα σκληρό μάθημα: πρέπει να διατηρούν την αύξηση των μισθών στα επίπεδα του πληθωρισμού της ευρωζώνης, συν το όποιο ποσοστό αύξησης της εθνικής παραγωγικότητας. Για χώρες όπως η Ελλάδα, αυτό συνεπάγεται νέα προσέγγιση στη διαπραγμάτευση για τους μισθούς μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων». Και το πρακτορείο καταλήγει: «Η Ελλάδα, που αργεί τόσο πολύ να μάθει τους νέους κανόνες, θα ήταν προτιμότερο να μην είχε μπει εξαρχής στην ευρωζώνη. Όμως, μπήκε. Και το καλύτερο που έχει να κάνει τώρα είναι να πετύχει εντός αυτής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v