Η πτώση του ευρώ έναντι του γεν ανησυχεί την Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ανησυχία για τις συνέπειες της πτώσης του ευρώ έναντι του γεν λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και κάλεσε τη Γαλλία και τη Γερμανία «να βγουν στην πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπισή της. «Οι επιπτώσεις από την υποχώρηση του ευρώ στις ιαπωνικές επιχειρήσεις που εξάγουν κυρίως στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντικές», δήλωσε ο Τζουν Αζούμι. Το ευρώ κυμαίνετα

  • Ant1
Η πτώση του ευρώ έναντι του γεν ανησυχεί την Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ανησυχία για τις συνέπειες της πτώσης του ευρώ έναντι του γεν λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και κάλεσε τη Γαλλία και τη Γερμανία «να βγουν στην πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπισή της.  

«Οι επιπτώσεις από την υποχώρηση του ευρώ στις ιαπωνικές επιχειρήσεις που εξάγουν κυρίως στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντικές», δήλωσε ο Τζουν Αζούμι.

Το ευρώ κυμαίνεται σήμερα κάτω από τα 100 γεν, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μία δεκαετία. Λόγω αυτής της υποχώρησης του ευρώ μειώνονται τα έσοδα που καταγράφουν στην ευρωζώνη οι ιαπωνικές επιχειρήσεις, όταν τα μετατρέπουν σε γεν.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα υπουργό, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πτώση του ευρώ έναντι του γεν συνδέεται άμεσα με την αναστάτωση από την κρίση χρέους σε πολλά κράτη της Ευρώπης, η οποία αντανακλάται στα παγκόσμια χρηματιστήρια και την οικονομία εν γένει.

«Ο προσανατολισμός της γενικής οικονομικής κατάστασης φέτος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη αυτής της κρίσης», σημείωσε ο υπουργός, ζητώντας να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες από τα ευρωπαϊκά κράτη για τον τερματισμό της.

Ο Αζούμι θα έχει συνομιλίες πάνω στο ζήτημα αυτό με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ σε επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο δεύτερος στο Τόκιο την ερχόμενη εβδομάδα.

«Χρειάζεται σθεναρή δράση υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας για να δημιουργηθεί μια ζώνης ασφαλείας» κατά της επέκτασης αυτής της κρίσης, επέμεινε ο Ιάπωνας υπουργός, ζητώντας την ταχύτερη υλοποίηση των μέτρων που αποφασίστηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν τότε για τη σαφή ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ. Στις 30 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής της
ΕΕ, η οποία επισήμως θα είναι αφιερωμένη στην απασχόληση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βερολίνο για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v