Σε νέο χαμηλό επίπεδο το ευρώ

Σε νέο χαμηλό επίπεδο 16 μηνών υποχώρησε το πρωί της Δευτέρας η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, για να ανακάμψει μετά την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για τη γερμανική οικονομία, ενώ ανοδικά κινείται και η τιμή του πετρελαίου εξ αιτίας της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η απειλή του Ιράν να απαγορεύσει τη διέλευσή του από τα στενά του Χορμούζ. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στην αγορά της

  • Ant1
Σε νέο χαμηλό επίπεδο το ευρώ

Σε νέο χαμηλό επίπεδο 16 μηνών υποχώρησε το πρωί της Δευτέρας η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, για να ανακάμψει μετά την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για τη γερμανική οικονομία, ενώ ανοδικά κινείται και η τιμή του πετρελαίου εξ αιτίας της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η απειλή του Ιράν να απαγορεύσει τη διέλευσή του από τα στενά του Χορμούζ. 

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στην αγορά της Ασίας έως τα 1,2666 δολάρια - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010 - και έως τα 97,28 γεν, το χαμηλότερο επίπεδο 11 ετών. 

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε κατά 59 σεντς και έφθασε τα 113,65 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει άνοδο πάνω από 5% την προηγούμενη εβδομάδα. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με μικρή άνοδο, αλλά στη συνέχεια έχασαν σταδιακά τα κέρδη τους και το μεσημέρι ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst κατέγραφε οριακές απώλειες της τάξης του 0,05%. 

Η αρχική υποχώρηση του κοινού νομίσματος αποδίδεται στην επιβάρυνση του κλίματος που προκάλεσαν δημοσιεύματα στον τύπο το Σαββατοκύριακο. Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ανέφερε ότι το ΔΝΤ χάνει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, ενώ σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε ελληνική εφημερίδα ότι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων δεν είναι αρκετό για να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της Ελλάδας. 

Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 2,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο, γεγονός που είχε θετική επίδραση στο ευρώ. Η ισοτιμία του έφθασε το μεσημέρι τα 1,2755 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη 0,52%. 

Η Δύση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα για να καλύψει κατά το μεγαλύτερο μέρος τα 16 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που διέρχονται σε καθημερινή βάση από τα στενά του Χορμούζ, αν το Ιράν τα μπλοκάρει, δήλωσαν στο Ρόιτερς εκπρόσωποι της πετρελαϊκής βιομηχανίας και διπλωμάτες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) μπορεί να αποδεσμεύσει 14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου σε ημερήσια βάση από τα κρατικά αποθέματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και άλλων εισαγωγικών χωρών, κάτι που μπορεί να γίνεται για ένα μήνα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιορισθεί η επίπτωση από ενδεχόμενη απαγόρευση της κίνησης στα στενά του Χορμούζ, η οποία θεωρείται απίθανο ότι θα διαρκέσει περισσότερο από λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με έκθεση της χρηματοπιστωτικής εταιρίας Morgan Stanley. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v