Την Πέμπτη στην Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα

Την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, έχοντας πιθανότατα την τελική συμφωνία για το PSI ανά χείρας. Ο κ. Νταλάρα θα έχει σειρά συναντήσεων με τους Λουκά Παπαδήμο και Ευάγγελο Βενιζέλο, τους οποίους θα ενημερώσει για το πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις και ποιο είναι το αποτέλεσμα των απανωτών τηλεδιασκέψεων με τους πιστωτές της χώρας μας. Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν,

  • Ant1
Την Πέμπτη στην Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα

Την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, έχοντας πιθανότατα την τελική συμφωνία για το PSI ανά χείρας.

Ο κ. Νταλάρα θα έχει σειρά συναντήσεων με τους Λουκά Παπαδήμο και Ευάγγελο Βενιζέλο, τους οποίους θα ενημερώσει για το πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις και ποιο είναι το αποτέλεσμα των απανωτών τηλεδιασκέψεων με τους πιστωτές της χώρας μας.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν, εξάλλου, ότι η συμφωνία ενδέχεται να κλείσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν εισέλθει στο τελευταίο στάδιο του καθορισμού κρίσιμων τεχνικών λεπτομερειών, όπως η διάρκεια και τα επιτόκια των νέων ομολόγων, η κλιμάκωση των επιτοκίων και οι διαφορετικές επιλογές που θα προσφερθούν σε όσους συμμετάσχουν στο PSI plus.

Οι δύο πλευρές ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου είχαν συμφωνήσει για τη δομή του προγράμματος. H Ελλάδα και οι θεσμικοί εταίροι αποδέχτηκαν το αίτημα των ομολογιούχων τα νέα ομόλογα να διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο και από το ίδιο νομικό καθεστώς που θα διέπεται και το δάνειο των 30 δισ. ευρώ, το οποίο θα παραχωρήσει το EFSF στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το PSI.

Από την πλευρά τους, οι ομολογιούχοι εγκατέλειψαν τη μέχρι τότε κόκκινη γραμμή οι ζημίες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας (NPV) να μην ξεπεράσουν το 54% και δέχθηκαν να συζητήσουν επιτόκιο της τάξης του 4% - 5%. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πως βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο, ενώ διευκρίνισε ότι και στο παρελθόν η χώρα έχει εκδώσει ομόλογα που διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v