Dagong: Ευάλωτο το ευρώ το 2012

Ο κινεζικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Dagong προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης μπορεί να εξελιχθεί εφέτος σε κρίση του νομίσματός της, καθώς η εμπιστοσύνη των ξένων στο ευρώ θα υποχωρεί, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.  Στην ετήσια έκθεση του οίκου - ο οποίος είχε συγκεντρώσει μεγάλη δημοσιότητα, όταν προχώρησε παλαιότερα δύο φορές στην υποβάθμιση του αξι

  • Ant1
Dagong: Ευάλωτο το ευρώ το 2012

Ο κινεζικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Dagong προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης μπορεί να εξελιχθεί εφέτος σε κρίση του νομίσματός της, καθώς η εμπιστοσύνη των ξένων στο ευρώ θα υποχωρεί, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times. 

Στην ετήσια έκθεση του οίκου - ο οποίος είχε συγκεντρώσει μεγάλη δημοσιότητα, όταν προχώρησε παλαιότερα δύο φορές στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ - επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν φέτος ασφαλές καταφύγιο, σε αντίθεση με την Ευρώπη. 

Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και τα άλλα ταμεία διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών (της Ευρωζώνης) δεν είναι αρκετά μεγάλα, αφήνοντας ως «τελική λύση» τη μεγάλη πιστωτική επέκταση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ προσθέτει ότι η ΕΚΤ κινείται ήδη στην κατεύθυνση αυτή, αυξάνοντας το ενεργητικό της κατά 37% σε σχέση με πέρυσι. Ενώ μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτρέψει την επιδείνωση της κρίσης χρέους, θα καταστήσει ευάλωτο το ευρώ, συνεχίζει ο οίκος. 

«Η αξιοπιστία του ευρώ θα μειωθεί και θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί ένα ξεπούλημά του που θα προκληθεί από μία πτώση της εμπιστοσύνης των ξένων», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι γενική κατεύθυνση το 2012 θα είναι η εξέλιξη της κρίσης χρέους σε κρίση του ευρώ». 

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε, ωστόσο, στους Financial Times, ότι η Κίνα επιβεβαίωσε στον ίδιο τη (θετική έναντι του ευρώ) θέση της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο.

«Όλα τα μηνύματα που έλαβα ήταν μηνύματα μεγάλη επαγρύπνησης για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και εμπιστοσύνης στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ στους Financial Times, προσθέτοντας: «Εξήγησα ότι αυτή η εμπιστοσύνη είναι δικαιολογημένη από την αδιάκοπη αποφασιστικότητά μας να σταθεροποιήσουμε την Ευρωζώνη». 

Ο Dagong είναι ιδιωτικός οργανισμός που δεν εκπροσωπεί τυπικά την κινεζική κυβέρνηση, η οποία εκφράζει σταθερά δημόσια τη στήριξή της στο ευρώ και την εμπιστοσύνη της στη δυνατότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Οι Financial Times σημειώνουν, ωστόσο, ότι η προειδοποίηση του οίκου συμπίπτει με την αυξανόμενη ανησυχία που εκφράζουν κατ' ιδίαν Κινέζοι αξιωματούχοι σχετικά με τις προοπτικές του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v