Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Δεν υπάρχει δάνειο-γέφυρα για την Ελλάδα

«Για μένα δεν υπάρχει θέμα δανείου-γέφυρας για την Ελλάδα αν συνεχίσουν να «τραβάνε» οι διαπραγματεύσεις για το PSI», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Η ίδια τόνισε ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι το EFSF μπορεί να δουλέψει και ότι θα μπει γρήγορα σε ενέργεια ο μόνιμος μηχανισμός (ESM)». Νωρίτερα τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Γερμανός

  • Ant1
Μέρκελ: Δεν υπάρχει δάνειο-γέφυρα για την Ελλάδα

«Για μένα δεν υπάρχει θέμα δανείου-γέφυρας για την Ελλάδα αν συνεχίσουν να «τραβάνε» οι διαπραγματεύσεις για το PSI», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Η κα Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι για την ίδια «δεν τίθεται καν αυτή η ερώτηση, διότι υπάρχει αρκετός χρόνος ως τον Μάρτιο προκειμένου να καταλήξουμε σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Η ίδια τόνισε ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι το EFSF μπορεί να δουλέψει και ότι θα μπει γρήγορα σε ενέργεια ο μόνιμος μηχανισμός (ESM)».

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να πληρώσει όσα της αναλογούν για τη δημιουργία του ESM ακόμη και συντομότερα», πρόσθεσε η Καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την αντίθεσή της στην διεύρυνση των κεφαλαίων του.

«Η Γερμανία έκανε πάντα ό,τι ήταν απαραίτητο για την σωτηρία του ευρώ. Τώρα το θέμα είναι να δημιουργηθεί το ESM όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κατά τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις έδωσε 500 δισεκατομμύρια για ενίσχυση της ρευστότητας», είπε η κ. Μέρκελ, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για διπλασιασμό των κεφαλαίων αυτού του ταμείου, απάντησε χαρακτηριστικά: «δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την πραγματοποίηση μιας πολιτικής ένωσης της Ευρώπης «πολιτική αποστολή των επόμενων δέκα ετών», αναγνωρίζοντας πάντως ότι το έργο «δεν θα είναι και τόσο εύκολο». 
 
«Πρέπει να πω ότι κατά την άποψή μου, είναι η πολιτική αποστολή των  επόμενων δέκα ετών το να δρομολογήσουμε αυτήν την πολιτική ένωση», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για τα δέκα χρόνια του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. 
 
«Δεν θα είναι τόσο εύκολο», παραδέχθηκε, ενώ η ζώνη του ευρώ βυθίζεται στην κρίση χρέους. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», πρόσθεσε, ζητώντας, ως συνήθως, τις δεσμεύσεις των εταίρων της για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.  

«Δεν είναι κάτι που εφηύρε η Γερμανία για να μεταφέρει στους άλλους τις δυσάρεστες στιγμές», είπε σχετικά με τις απαιτήσεις της για λιτότητα και δημοσιονομική ορθοδοξία που, όπως τόνισε, «είναι το κλειδί για να κάνουμε την Ευρώπη ανθεκτική στο μέλλον».  
 
Αλλά εκτός από την δημοσιονομική πειθαρχία, η καγκελάριος υποσχέθηκε  να αφιερωθεί επίσης στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της. «Τα δύο προβλήματα είναι ένθετα το ένα μέσα στο άλλο, και πρέπει να επιλυθούν το ένα μαζί με το άλλο», σημείωσε. 
 
«Η ιδέα ενός κοινού νομίσματος ήταν σωστή» τη στιγμή της σύλληψης της, «ακριβώς όπως είναι και σήμερα», δήλωσε επίσης η καγκελάριος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v