Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «φως» η λίστα με μεγαλοοφειλέτες

Στην φράση «φάτε μάτια ψάρια και τα ταμεία ψίχουλα» περικλείεται το αποτέλεσμα της  δημοσιοποίησης των ονομάτων των 4.151 οφειλετών, που χρωστούν στο Δημόσιο έκαστο πάνω από 150.000 ευρώ και συνολικά σχεδόν 15 δις, αφού και δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα όσων έχουν κάνει ρύθμιση εξόφλησης των χρεών τους, ασχέτως αν είναι συνεπείς σε αυτήν, και είναι ζήτημα αν από τα πρόσωπα που είναι στη λίστα, το

  • Ant1
Στο «φως» η λίστα με μεγαλοοφειλέτες

Στην φράση «φάτε μάτια ψάρια και τα ταμεία ψίχουλα» περικλείεται το αποτέλεσμα της  δημοσιοποίησης των ονομάτων των 4.151 οφειλετών, που χρωστούν στο Δημόσιο έκαστο πάνω από 150.000 ευρώ και συνολικά σχεδόν 15 δις, αφού και δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα όσων έχουν κάνει ρύθμιση εξόφλησης των χρεών τους, ασχέτως αν είναι συνεπείς σε αυτήν, και είναι ζήτημα αν από τα πρόσωπα που είναι στη λίστα, το Δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έστω και μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Πρώτος στην λίστα, με χρέη-μαμούθ 952 εκατομμυρίων ευρώ, φιγουράρει ο Νίκος Κασιμάτης από την Θεσσαλονίκη, που εκτίει ποινή κάθειρξης 504 ετών για υπόθεση πλαστών τιμολογίων και παράνομης είσπραξης ΦΠΑ(κάρτα). Ουκ αν λάβοις παρά του έγκλειστου στο κελί, ομοίως ως φαίνεται κι από πολλούς άλλους «γνωστούς» οφειλέτες όπως ο Γιώργος Κοσκωτάς, που χρωστάει στο Δημόσιο κοντά δυόμισι εκατομμύρια ευρώ, ο Παύλος Ψωμιάδης του Ομίλου «Ασπίς» που οφείλει 1 εκατομμύριο 157 χιλιάδες, ο Τόλης Βοσκόπουλος που έχει ανεξόφλητο χρέος 515 χιλιάδων ευρώ ή ο προφυλακισμένος στα Σκόπια Μάκης, κατά κόσμον, Χρυσόστομος Ψωμιάδης που …θέλει στο Κράτος, 416 χιλιάδες και …κάτι ψιλά.

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα ως μέσο πίεσης προς τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους, μόνο που μάλλον το αποτέλεσμα θα είναι πενιχρό, αφού η …πίεση ασκείται κυρίως σε έγκλειστους των φυλακών για οικονομικά κι όχι μόνο αδικήματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και μεγαλομετόχους εταιρειών που έχουν πτωχεύσει, καλλιτέχνες και αθλητές με …έντονο φορολογικό και όχι μόνο παρελθόν, εκατοντάδες αλλοδαπούς, κυρίως από τα Βαλκάνια και την Ασία, που Κύριος οίδε που βρίσκονται σήμερα, ακόμη και πεθαμένους από καιρό, παρ΄ ότι υποτίθεται ότι η λίστα έχει περάσει από αυστηρό έλεγχο για να αποκλειστούν τέτοιες περιπτώσεις.

«Είναι από τα ζητήματα υψηλής προτεραιότητας. Να δούμε πόσα από αυτά μπορούμε να εισπράξουμε και να εισπραχθούν άμεσα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται περί παραφροσύνης να υπάρχουν τέτοια χρέη και να μην τα διεκδικεί, με κάθε τρόπο, το Δημόσιο. Είναι πάντως προφανές, ότι κάποια από αυτά ανήκουν σε επιχειρήσεις οι οποίες πλέον δεν υπάρχουν», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παντελής Καψής στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Από τους 4.151 της λίστας, οι 15 χρωστούν πάνω από 100 εκατομμύρια ο καθένας κι άλλοι τόσοι χρωστούν από 50 μέχρι 100 εκατομμύρια ευρώ, 246 πρόσωπα οφείλουν από 10 μέχρι 50 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 1500 χρωστούν 1 με 10 εκατομμύρια και 2408 οφείλουν από 150 χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v