Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημίτης: «Δεν είναι απαραίτητες όλες οι αμυντικές δαπάνες»

Την πεποίθησή του ότι «σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και, αν υπήρχε, θα κρατούσε δύο με τρεις ώρες», εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας με τον επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνιελ Κον-Μπέντιτ, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Heinrich B ll» των Πρασίνων, στο Βερολίνο. Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι ως εκ τούτου δεν υπάρχει η ανάγκη ν

  • Ant1
Σημίτης: «Δεν είναι απαραίτητες όλες οι αμυντικές δαπάνες»

Την πεποίθησή του ότι «σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και, αν υπήρχε, θα κρατούσε δύο με τρεις ώρες», εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας με τον επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνιελ Κον-Μπέντιτ, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Heinrich B ll» των Πρασίνων, στο Βερολίνο.

Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι ως εκ τούτου δεν υπάρχει η ανάγκη να αγοράζει η Ελλάδα συνεχώς όπλα, σχολιάζοντας πρόταση του συνομιλητή του να εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την ασφάλεια της χώρας έναντι των «προκλητικών», όπως τα χαρακτήρισε, επεισοδίων από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αγορές αμυντικών συστημάτων αποφασίζονται σε συνεργασία και με το ΝΑΤΟ και ανέφερε ότι θα μπορούσαν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να διευθετηθούν τα προβλήματα με την Τουρκία. Ο κ. Κον-Μπέντιτ υποστήριξε από την πλευρά του πως η Γαλλία και η Γερμανία δάνεισαν την Ελλάδα ζητώντας της ταυτόχρονα να τηρήσει τα συμβόλαια για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων  και έκανε λόγο για συμπεριφορές οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αναφέρθηκε ωστόσο και σε ευθύνες εθνικιστικών κύκλων στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην συμπεριφορά των Ευρωπαίων στην ελληνική κρίση, ο Γάλλος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως είπε, δεν απευθύνθηκε στο αδελφό κόμμα της στην Ελλάδα (ενν. Νέα Δημοκρατία), το οποίο δεν θέλησε ποτέ να συμμετάσχει στην διαδικασία, για μικροκομματικούς λόγους, αλλά ούτε και στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για όσα έκανε στην Ιταλία.  Ακόμη, πρόσθεσε, η Γερμανία επέλεξε τη «μαύρη διαπαιδαγώγηση» προς την Ελλάδα στην περίπτωση του χρέους, προκειμένου όχι μόνο να πάρει πίσω τα χρήματα που θα δάνειζε, αλλά και να νουθετήσει με επώδυνο τρόπο τους δημοσιονομικά απείθαρχους, με ποινές, ρήτρες και κυρώσεις.

Ο κ. Κον-Μπέντιτ καταλόγισε σοβαρές ευθύνες και στους Έλληνες, τους οποίους χαρακτήρισε ατομιστές που δεν σκέφτονται το κοινό συμφέρον. «Οι κακοί δεν είναι μόνο στα υψηλά στρώματα. Υπάρχουν και στα πιο χαμηλά», δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε την ελληνική κοινωνία «να αγγίξει, επιτέλους, τις ιερές αγελάδες της». Αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας, η οποία, όπως είπε, «δεν πληρώνει φόρους, ενώ αντιτάχθηκε στην αφαίρεση του θρησκεύματος από τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας και στο Σκοπιανό και υπερασπίστηκε όσα συνέβαιναν στην Βοσνία». Ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήγγειλε μάλιστα, ότι στις 9 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα, για να μιλήσει για όλες αυτές τις «ιερές αγελάδες».

Αναφερόμενος, περαιτέρω, στις ευθύνες των ίδιων των πολιτών, ο κ. Κον-Μπέντιτ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντας  κατάφωρη παρέμβαση την απαίτηση των Ευρωπαίων για την ακύρωσή του. «Το 80% των Ελλήνων θα είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη», επισήμανε και συνέχισε μιλώντας για «πολύ θαρραλέα απόφαση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου». «Οι λαοί πρέπει να συναποφασίζουν και ειδικά σε μία τέτοια κρίση καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει χωρίς τη στήριξη του λαού, που πρέπει κι αυτός να αναλαμβάνει τις ευθύνες του», δήλωσε.

Ο Ντάνιελ Κον-Μπέντιτ εμφανίστηκε να γνωρίζει λεπτομέρειες από την ελληνική επικαιρότητα, ενώ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημοσίευση της λίστας με τα ονόματα φοροφυγάδων, στα χρήματα Ελλήνων που βρίσκονται σε λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών, στους Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι πληρώνουν ελάχιστους φόρους διότι τα πλοία τους έχουν ξένες σημαίες, στα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων, αλλά και στον αριθμό των μελών της κυβέρνησης.

«Απαράδεκτο, δεν έπρεπε να γίνει έτσι», συμφώνησε ο κ. Σημίτης για την τελευταία αναφορά, αν και σε ό,τι αφορά τους εφοπλιστές, διευκρίνισε ότι πρόκειται για νόμιμη διαδικασία, καθώς αυτές οι εταιρείες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των κομμάτων, ο κ. Σημίτης, απαντώντας και σε ερώτηση σχετικώς με το εάν υπάρχει χώρος για νέους πολιτικούς σχηματισμούς, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν όσο βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης και επισήμανε ότι το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει χαμηλά ποσοστά σημαίνει ότι μόνο από τις ρίζες του θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι άλλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v