Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι στο σωστό δρόμο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θέλησε να καθησυχάσει την Κίνα για την κατάσταση του ευρώ και τη σταθερότητα στην Ευρώπη κατά την επίσκεψή της στη χώρα. «Το ευρώ έκανε την Ευρώπη ισχυρότερη», δήλωσε.

  • Ant1
Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι στο σωστό δρόμο
 Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θέλησε να καθησυχάσει την Κίνα για την κατάσταση του ευρώ και τη σταθερότητα στην Ευρώπη κατά την επίσκεψή της στη χώρα.

«Το ευρώ έκανε την Ευρώπη ισχυρότερη», δήλωσε στην ομιλία της στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών μετά την άφιξή της στην Κίνα για επίσκεψη που έχει ως στόχο να καθησυχάσει την ηγεσία της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο για την κρίση στην Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα δύο τελευταία χρόνια».

«Ο διεθνής ανταγωνισμός έχει γίνει περισσότερο σκληρός τα τελευταία χρόνια και η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοσθεί», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένη πως «η Ευρώπη βρίσκεται στον σωστό δρόμο με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει».

«Μόνο όσοι τηρούν το σύμφωνο σταθερότητας θα μπορούν να λαμβάνουν βοήθεια από τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης», είπε μετά την υιοθέτηση τη Δευτέρα από τους Ευρωπαίους ηγέτες του γερμανικής εμπνεύσεως νέου συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Όμως, χρειάζεται περισσότερη συνοχή των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας», προειδοποίησε. Πάντως, η καγκελάριος εκτιμά ότι «δεν ωφελεί να καταφερόμαστε εναντίον των οίκων αξιολόγησης» μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας  πολλών ευρωπαϊκών χωρών, εκτός της Γερμανίας, που διατηρεί το AAA.

«Η γερμανική οικονομία έχει συνολικά επωφεληθεί από το ευρώ», συνέχισε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία συνοδεύεται από αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών κατά την τριήμερη επίσκεψή της στην Κίνα με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης με τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η Κίνα παρακολούθησε με ανησυχία την κρίση χρέους στην Ευρώπη, δίνοντας επανειλημμένως τη διαβεβαίωση ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να την επιλύσουν και ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για βοήθεια στην ευρωζώνη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν εμμέσως από την Κίνα να στηρίξει τις χώρες της ευρωζώνης με τη συμβολή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αλλά το Πεκίνο δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει σαφή δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην ατζέντα των επαφών της Άγκελα Μέρκελ βρέθηκε και το ζήτημα του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v