Η Ισπανία μεταρρυθμίζει τις τράπεζές της

Η ισπανική κυβέρνηση εξήγγειλε νέα μεταρρύθμιση στον τραπεζικό τομέα, η οποία θα αποτελέσει το βασικό θέμα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Το βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης αυτής είναι ότι οι τράπεζες της Ισπανίας θα υποχρεωθούν να εξυγιάνουν "γρήγορα" και "σε βάθος" την κατάσταση με τον πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων που έχουν στο ενεργητικό τους αξιοποιώντας τα, αλλά και πρ

  • Ant1
Η Ισπανία μεταρρυθμίζει τις τράπεζές της

Η ισπανική κυβέρνηση εξήγγειλε νέα μεταρρύθμιση στον τραπεζικό τομέα, η οποία θα αποτελέσει το βασικό θέμα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Το βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης αυτής είναι ότι οι τράπεζες της Ισπανίας θα υποχρεωθούν να εξυγιάνουν "γρήγορα" και "σε βάθος" την κατάσταση με τον πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων που έχουν στο ενεργητικό τους αξιοποιώντας τα, αλλά και προβαίνοντας παράλληλα σε ανακεφαλαιοποίησή τους.

Εκτιμάται ότι υλοποιώντας αυτήν την πτυχή της μεταρρύθμισης οι ισπανικές τράπεζες θα αυξήσουν την κεφαλαιοποίησή τους κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ένα άλλο στοιχείο της μεταρρύθμισης θα είναι οι συγχωνεύσεις τραπεζών, ώστε να προκύψουν "βιώσιμες πιστωτικές οντότητες". Η "φούσκα" της ισπανικής αγοράς ακινήτων είχε "σκάσει" το 2008. Είχαν δοθεί αφειδώς τραπεζικά δάνεια που κάλυπταν την τότε υπερτιμημένη αξία των ακινήτων. Όμως, από τα δάνεια αυτά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό τους, επί του συνόλου, δεν ήταν πλέον δυνατόν να εξυπηρετηθεί.

Μέσω κατασχέσεων κτιρίων και οικοπέδων, που επακολούθησαν, περιήλθε λίγο μετά στις τράπεζες πολύ μεγάλος αριθμός "προβληματικών", καθώς εχόντων αβέβαιη αξία, ακινήτων. Συνολικά η Κεντρική τράπεζα στη Μαδρίτη αποτίμησε την αξία του συνόλου των ακινήτων στα 176 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v