Μόντι για εργασιακά

«Οι πρώτες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό θα έχουν ολοκληρωθεί, πιθανώς μέχρι το Μάρτιο. Ο νόμος που απαγορεύει τις απολύσεις χωρίς εύλογη αιτία σε επιχειρήσεις με πάνω από δεκαπέντε εργαζόμενους απομακρύνει τις επενδύσεις», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, απαντώντας μέσω διαδικτύου σε ερωτήσεις των αναγνωστών της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θέλησε να αναφε

  • Ant1
Μόντι για εργασιακά

«Οι πρώτες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό θα έχουν ολοκληρωθεί, πιθανώς μέχρι το Μάρτιο. Ο νόμος που απαγορεύει τις απολύσεις χωρίς εύλογη αιτία σε επιχειρήσεις με πάνω από δεκαπέντε εργαζόμενους απομακρύνει τις επενδύσεις», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, απαντώντας μέσω διαδικτύου σε ερωτήσεις των αναγνωστών της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θέλησε να αναφερθεί και στην αυτυχή δήλωσή του σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «η μόνιμη εργασία είναι βαρετή». Συνομιλώντας με αναγνώστες της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα πρόσθεσε: «η φράση μπορεί μακριά από τα συμφραζόμενα να προκαλέσει παρανόηση. Αν εννοούμε ως μόνιμη εργασία μια δουλειά με προστασία και σταθερότητα, είναι οπωσδήποτε κάτι θετικό. Αλλά η παρέμβασή μου είχε σκοπό να εξηγηθεί ότι οι νέοι πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα έχουν την ίδια ακριβώς δουλειά με τον ίδιο εργοδότη και το ίδιο γραφείο για όλη τους τη ζωή, όπως συνέβαινε στην δική μου γενιά».

Ο Μόντι υποστήριξε ότι «είναι καλό να συνηθίσουμε να αλλάζουμε εργοδότη, χώρα και είδος εργασίας. Δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρούμε κακό ή να βλέπουμε με τρόμο. Οι Ιταλοί και οι νέοι όμως είναι υπερβολικά δύσπιστοι ως προς τις μετακινήσεις και τις αλλαγές».

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό και οικονομολόγο, το μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς είναι εκείνο της Δανίας «όπου ο εργαζόμενος τυγχάνει προστασίας».

Όσο για τη μέθοδο παροχής δανείων από τις τράπεζες, ο Μόντι υπογράμμισε ότι «οι τραπεζικοί οργανισμοί δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη μόνο την μονιμότητα της εργασίας αλλά και το ότι ένας εργαζόμενος καταφέρνει να αλλάξει διάφορες θέσεις, παράγοντας εισόδημα».

Σε σχέση, τέλος, με το άρθρο 18 που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις με πάνω από δεκαπέντε υπαλλήλους δεν μπορούν να απολύουν αν δεν υφίσταται βάσιμη αιτία, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν ξέρει αν θα τύχει εξέτασης ως τον Μάρτιο, όταν θα ληφθούν τα πρώτα μέτρα για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αλλά με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται στην Ιταλία, αποθαρρύνει τόσο τις ντόπιες όσο και τις ξένες επενδύσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v