Με το βλέμμα στην Ελλάδα τα ξένα ΜΜΕ

Το αδιέξοδο που έχει προκύψει μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση απασχολεί τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Το BBC μιλά για την υπομονή της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα που έχει αρχίσει να μειώνεται επικίνδυνα. «Οι προθεσμίες πάνε και έρχονται εδώ πολύ γρήγορα και πιστεύω ότι πάει και έρχεται και η υπομονή της ΕΕ για την Ελλάδα. Πραγματικά, έχ

  • Ant1
Με το βλέμμα στην Ελλάδα τα ξένα ΜΜΕ

Το αδιέξοδο που έχει προκύψει μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση απασχολεί τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Το BBC μιλά για την υπομονή της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα που έχει αρχίσει να μειώνεται επικίνδυνα. «Οι προθεσμίες πάνε και έρχονται εδώ πολύ γρήγορα και πιστεύω ότι πάει και έρχεται και η υπομονή της ΕΕ για την Ελλάδα. Πραγματικά, έχει αρχίσει και μειώνεται πάρα πολύ. Ο υπουργός Οικονομικών είπε χθες ότι ήταν κρίσιμο να βρεθεί συμφωνία στις συζητήσεις για το χρέος μέχρι το τέλος της χθεσινής μέρας, το τέλος της Κυριακής, όμως δεν έγινε», τονίζει ανταποκριτής του BBC.

Στο πολιτικό πεδίο οι ξένοι δημοσιογράφοι εμφανίζονται κάπως ειρωνικοί ρίχνοντας τις ευθύνες στην πολιτική ηγεσία που δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να προχωρήσει με ταχύτητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ο ανταποκριτής του BBC από την Αθήνα αναφέρεται στους έλληνες φορολογούμενους απαντώντας στη εύλογη ερώτηση τι έμεινε για να περικοπεί:

«Έμεινε τίποτα για να περικοπεί μετά από τόσα προγράμματα αναπροσαρμογών του προϋπολογισμού και δομικών προσαρμογών. Έμεινε τίποτα στον δημόσιο τομέα ή αλλού για να περικοπεί στην Ελλάδα;», τονίζει και απαντά:

«Είναι πολύ καλή η ερώτηση. Θα πω αυτά που λένε οι Έλληνες. Λένε ότι έχουν ξεζουμιστεί χωρίς έλεγχο, πέρα από τις δυνατότητές τους και ξεζουμίζονται τώρα εδώ μετά από δύο χρόνια λιτότητας. Σε αυτή τη χώρα η ανεργία είναι στο 20% και διπλάσια μεταξύ των νέων. Ο κόσμος εδώ λέει ότι απλά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με άλλες μειώσεις στους μισθούς ή με τις αυξήσεις φόρων.

Και αφού σχεδόν όλοι οι ευρωπαίοι υιοθέτησαν ή τουλάχιστον δεν αντέδρασαν στις παράλογες εμμονές του Βερολίνου που μιλούσαν για τεμπέληδες Έλληνες, τώρα φοβούνται ότι η κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί στην Ελλάδα αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα θα είναι τεράστια, με απώτερο τον φόβο βέβαια ότι αυτές οι αντιδράσεις θα επεκταθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο ανταποκριτής του BBC συνεχίζει: «Οι Έλληνες ήδη αισθάνονται ξεζουμισμένοι από τη λιτότητα, υπάρχει ο φόβος ότι αν περάσουν αυτού του είδους τα μέτρα, η μείωση του κατώτατου μισθού και των δώρων, θα πυροδοτηθεί κοινωνική αναταραχή στους δρόμους της Αθήνας, πολύ μεγαλύτερη από ότι είδαμε τους τελευταίους μήνες και κανένα κόμμα πραγματικά δεν θέλει να φανεί ότι στηρίζει τα μέτρα μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές».

Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων της τρόικας με τα ελληνικά υπουργεία για το νέο σκληρό πακέτο των μέτρων για το 2011 και το 2012, πυροδοτεί έντονες ανησυχίες στην ευρωζώνη όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερος είναι ο φόβος μίας γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής στην Ευρώπη λόγω της λιτότητας παρά της επέκτασης της κρίσης χρέους.

Σήμερα το απόγευμα συναντώνται για άλλη μία φορά ο Νικολά Σαρκοζί με την Αγκελα Μέρκελ την ώρα που ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ διεμήνυε με συνέντευξή του ότι η θέση «ας αφήσουμε τους Έλληνες να χρεοκοπήσουν» είναι καταστροφική και ότι η κερδοσκοπία με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ένα «παιχνίδι με τη φωτιά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v