Στον τοίχο στήνονται και οι κλαδικές

Μαχαίρι στον μισθό ως και 42%, σε κάποιες περιπτώσεις κι ακόμη παραπάνω κρύβει το κείμενο της συμφωνίας των αρχηγών με την τρόικα, μέσω της πρόβλεψης του για άνευ περιορισμών περικοπή 70 και πλέον επιδομάτων από εκατομμύρια ιδιωτικούς υπαλλήλους, όταν λήξουν και δεν ανανεωθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους. Κατά μέσο όρο οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, από την περικοπή διά

  • Ant1
Στον τοίχο στήνονται και οι κλαδικές

Μαχαίρι στον μισθό ως και 42%, σε κάποιες περιπτώσεις κι ακόμη παραπάνω κρύβει το κείμενο της συμφωνίας των αρχηγών με την τρόικα, μέσω της πρόβλεψης του για άνευ περιορισμών περικοπή 70 και πλέον επιδομάτων από εκατομμύρια ιδιωτικούς υπαλλήλους, όταν λήξουν και δεν ανανεωθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους.

Κατά μέσο όρο οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, από την περικοπή διάφορων επιδομάτων θα χάσουν από5% ως 15% των μηνιαίων αποδοχών τους, αφού τα μόνα που διασώζονται σε πρώτη φάση είναι τα βασικά επιδόματα, όπως της ωρίμανσης και του πτυχίου.
  
Ταμίας επί 11 χρόνια σε τράπεζα της Μακεδονίας, έγγαμος με 3 παιδιά, που εκτός από βασικά, παίρνει επιχειρησιακό επίδομα κι ακόμη επιδόματα ισολογισμού, λαθών ταμείου, υποστήριξης δικτύου αλλά και λόγω ιδιαιτερότητας ανθυγιεινής απασχόλησης, παίρνει σήμερα 2110 ευρώ μεικτά. Η τράπεζα αποφάσισε ήδη να κόψει το επιχειρησιακό κι οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι γρήγορα, βάσει νέου μνημονίου, θα κόψει και τα υπόλοιπα επιδόματα, μειώνοντας έτσι κατά 42% τις αποδοχές του ταμία, ρίχνοντας τον μισθό του στα 1.218 ευρώ και στερώντας του έτσι συνολικά 5,9 μισθούς τον  χρόνο.

Βάσει του κειμένου της συμφωνίας που διέρρευσε από κομματικά επιτελεία, οι αρχηγοί αφήνουν πεδίο ώστε μερικούς μήνες μετά την κατάργηση των υπόλοιπων επιδομάτων, από τον πάγκο του χασάπη να περάσουν ακόμη και τα βασικά επιδόματα που θα έχουν διατηρηθεί, εφόσον κάτι τέτοιο συμφωνηθεί μεταξύ εργοδοτών κι εργαζομένων που θα κληθούν, προφανώς υπό την απειλή της απόλυσης, να συμφωνήσουν σε νέα κλαδική ή ατομική σύμβαση εργασίας
  
Εφόσον δεν συναφθεί νέα κλαδική σύμβαση, τρεις μήνες μετά  την λήξη της προηγούμενης, οι αμοιβές επιστρέφουν στα επίπεδα του βασικού μισθού και προστίθενται τα ακόλουθα γενικά επιδόματα (αρχαιότητας, τέκνου, πτυχίου κι επικινδυνότητας). Αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι να αντικατασταθούν από όρους προσδιορισμένους σε νέα κλαδική ή ατομική σύμβαση εργασίας.

Έντονος προβληματισμός για μεγαλύτερο τσεκούρι σε εκατομμύρια υπαλλήλους υπάρχει και διότι στο συγκεκριμένο χωρίο της συμφωνίας δεν διευκρινίζεται επακριβώς αν ο βασικός μισθός στον οποίο θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι είναι της κλαδικής που έληξε ή της πολύ χαμηλότερης εθνικής συλλογικής σύμβασης κι αφετέρου αν με το επίδομα τέκνου εννοείται το οικογενειακό επίδομα ή  τελικά κι αυτό θυσιάστηκε στο βωμό της τρόικας. Στελέχη του Υπουργείου  Εργασίας διαβεβαιώνουν πάντως ότι και τα δύο θέματα θα λήξουν υπέρ των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v